06/19/13 13:08
(http://www.klassa.bg/)

Adobe отчетоха троен спад в печалбата за последното тримесечие

Второто тримесечие на 2013 година определено не е било добро за Adobe. Съвсем наскоро компанията отчете 66% спад в печалбата, съобщава технологичният сайт kaldata. Причините за този огромен спад са, от една страна, по-ниските продажби и, от друга, по-високите оперативни разходи. Единственият бизнес на Adobe, който е отбелязал ръст през последните три месеца е абонаментната им услуга, даваща достъп до базиран в облак софтуер.

Странното е, че въпреки големия спад в приходите, стойността на акциите на компанията се повишава. Малко след обявяването на финансовите им резултати, стойността им се покачи с 4,1% до $45,09. От началото на годината до сега акциите на Adobe са повишили стойността си с около 15%.

Анализаторите смятат, че ниските приходи за предходното тримесечие са нормални за компания, която се намира в преход от един тип бизнес към друг. Подобно на Microsoft и Adobe са дали приоритет на абонаментните услуги за сметка на самостоятелните софтуерни пакети. Този изключително популярен в момента бизнес модел изглежда се харесва повече и на крайните потребители, тъй като им предлага по-разнообразни възможности за плащане и повече гъвкавост.

Доказателство за това е фактът, че Adobe завършват тримесечието със 700 хиляди платени абонати на Creative Cloud - неколкократен ръст спрямо края на първото фискално тримесечие, когато същите абонати наброяваха едва 221 хиляди.

Общо, за периода завършващ на 31 май, компанията отчете печалба от $76,5 милиона или 15 цента на акция спрямо $223,9 милиона или 45 цента на акция година по-рано. През последните три месеца в такси за реструктуриране са били вложени $25 милиона. Приходите са спаднали с 10% до $1,01 милиарда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване