06/19/13 12:52
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия: Изпращат войници в градовете, където се провежда Купата на Конфедерациите

Бразилските власти са наредили да бъдат изпратени военни подразделения в градовете, където се играят мачовете за Купата на конфедерациите, предаде Ройтерс. Причината са продължаващите масови протести в знак на недоволство срещу харченето на милиарди от бюджета за Световното по футбол 2014 г. и Олимпиадата през 2016 г. , вместо за социални и инфраструктурни програми.
Войници са били прехвърлени в Рио де Жанейро, Минас Жераис, Бахия, Чеара и Бразилия, съобщава Би Би Си.
На 18 юни в най-големия град на страната Сао Паулу излязоха по улиците около 50 000 демонстранти. Протестът започна мирно, но вечерта една група от тях счупи прозорците на кметството и подпали временен пост на полицията на входа на сградата, както и кола на подвижна телевизионна станция.
Президентът Дилма Русеф бе в града във вторник за среща с предшественика си Лула да Силва и увери протестиращите, че гласът им ще бъде чут.
Антиправителствените демонстрации започнаха в Сао Паулу в началото на юни по повод повишаване цената на билета в обществения транспорт. Полицията тогава грубо разгони демонстрантите, след което протестите се разшириха и обхванаха и други градове.
Хората недоволстват, че правителството, вместо да дава пари за образователни и социални проекти, ги харчи за спортни мероприятия.
В понеделник, 17 юни, в цялата страната на улицата излязоха 250 000 души. В резултат кметовете на 5 града, без Сао Пауло, обявиха, че ще намалят цената на билетчето за градския транспорт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване