06/19/13 13:33
(http://www.klassa.bg/)

Доклад на СБ : Затопляне само с 2 градуса ще има сериозни последици изхранването на света

Голямата част от Банкок ще бъде потопена под вода през идните две десетилетия, ако глобалното затопляне продължи с темповете си в момента, гласи нов доклад на Световната банка, посветен на глобалните климатични промени, съобщи Reuters.
Наводняването на 40 процента от тайландската столица е само един от десетките негативни ефекти на глобалното затопляне, за които предупреждава Световната банка. Те ще станат факт ако светът се затопли само с 2 градуса по Целзий, което е много вероятно да се случи през идните 20 до 30 години, ако нещата продължат както сега. По думите на Джим Йон Ким, президент на Световната банка, борбата с бедността е невъзможна без да се вземат предвид ефектите на един по-топъл свят. По време на мандата на Ким Световната банка заема по-активна позиция спрямо климатичните промени. Новият доклад е основан върху представения през ноември документ на Световната банка, според който до 2100 г. световната температура ще се повиши с 4 градуса по Целзий. "Това, което този доклад предоставя, е много по-подробна оценка на реалните последици", казва вицепрезидентът на Банката Рейъл Кайт. "В известен смисъл това е още по-обезсърчително." Докладът изследва предимно ефектите от повишената температура в развиващите се държави в Субсахарска Африка и Южна и Югоизточна Азия, където живеят най-много от бедните хора по света. Култури като пшеницата, оризът и царевицата трудно ще се адаптират към по-топлото време. Това потенциално може да остави 25 до 90% от населението в Субсахарска Африка недохранено до средата на века, прогнозират от Световната банка. Горещините ще се увеличат в пъти в Южна Азия. В Североизточна Индия, Пакистан и Афганистан най-вероятно ще има суша, която ще засегне и достъпа до питейна вода. Световната банка също така обръща внимание и на ефекта на климатичните промени върху гетата, където все повече и повече хора се струпват, бягайки от лошите икономически и други условия в родните им места. Те най-първи ще бъдат засегнати от евентуалните наводнения. "Новият доклад начертава притеснителен сценарий за идните дни и години – това, срещу което ще се изправим по време на нашия живот", пише Ким в изявление. "Необходими са спешни действия не само за намаляване на парниковия ефект, но и за да се помогне на държавите да се подготвят за един свят на екстремни климатични явления." През миналата година Световната банка удвоява помощта си до 4.6 милиарда долара за държави и градове, които разработват програми за справяне с по-високите температури. Финансовата институция също така отпуска 7.1 милиарда долара за проекти за справяне с климатичните промени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване