06/19/13 21:12
(http://e-vestnik.bg/)

Нов живот с нови пръсти за якудза

Франс прес

Когато якудза (член на японската мафия) се откаже от мафията, той може наистина да го е направил, но миналото му личи веднага - липсва му пръст, а понякога дори няколко пръста. Решението са протезите.

“Вижте! Човек би казал, че пръстите ми са истински, нали?”, хвали се прехвърлилият отдавна 50 години Тору, който се гордее с двете си нови кутрета и с новия си ляв безименен пръст. Той е похарчил равностойността на 7000 евро за тях и за нов живот.

“Само една 70-годишна жена забеляза веднага, че това не са истинските ми пръсти и аз й казах, че съм претърпял трудова злополука в завод”, разказва Тору. Това не е неговото истинско име, а псевдоним, който той си е избрал, защото миналото му на якудза го е следвало по петите и то дълго време.

Подобно на италианската мафия или на китайските триади, якудза са навсякъде - хазарт, дрога, проституция, рекет, пране на пари чрез най-почтени компании и прочие.

Тези престъпни банди наброяват около 63 000 членове и бяха толерирани от властите, стига да не действат прекалено открито. Но в последно време властите станаха по-строги към тях.

През октомври 2012 г. Кейшу Танака трябваше да напусне правителството, след като призна за миналите си връзки с лидер на якудза и за това, че е участвал преди тридесетина години на парти, организирано от престъпен бос от Йокохама близо до Токио. Единственият проблем беше, че въпросният Кейшу Танака беше достолепен старец на 74 години и заемаше поста министър на правосъдието.

В колективното въображение якудза често пъти са герои, чиито приключения се разказват сякаш са роман в комикси или филм. Но техният истински живот далеч не е толкова забавен.

Японските мафии спазват правилник на честа и ако някой якудза го наруши, за да получи опрощение, той трябва сам да си отреже пръст и да го дари на кръстника.

Историята на Тору е подобна. Всичко било наред за този здравеняк, ръководещ добре малката си фирма за охрана на баровете и нощните клупове в квартала с червените фенери Кабукичо в Токио. Конкурентните банди не смеели да стъпят на неговата територия и той можел да носи парите на шефовете си.

Но един ден късметът му изневерил. На негов “брат” от бандата му хрумнала лошата идея да краде от дрогата. Босът се ядосал. Станало опасно и за да успокои шефа си, Тору си отразял първата фаланга на лявото кутре.

Късметът му изневерил втори път. Друг “брат” също престъпил чертата и за Тору единственото решение било да отреже още една фаланга.

“Първата човек я реже лесно. Връзваш я здраво и после натискаш с цялата тежест на тялото върху кухненския нож. Но с втората беше по-трудно, отколкото си мислех”, разказва Тору и признава, че един от “братята” му помогнал.

После Тору се напил, предизвикал скандал и изпотрошил бар. Тогава късметът му изневерил за трети път. Собственикът бил приятел на шефа му. Тору извадил отново ножа и подарил на шефа още едно парче от кутрето си.

Накрая Тору бил спасен в известен смисъл от любовта, но трябвало да страда.

“Срещнах едно момиче. Исках да се оженя за нея, но тя казваше, че не може да се омъжи за якудза. Тогава реших да напусна бандата”.

Уви, това не става ей така, с едно щракване на пръсти. Тору трябвало да “дари” още един пръст и избрал безименния.

“Опитах добрия стар кухненски нож, но пръстът беше прекалено дебел, острието не можеше да проникне в мускула. Тогава заедно с един ...

Публикувана на 06/19/13 21:12 http://e-vestnik.bg/17901/nov-zhivot-s-novi-prasti-za-yakudza/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване