06/19/13 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

Обама пред Бранденбургската врата: Битката за свобода, сигурност и човешко достойнство продължава

Обама говори в Берлин. Снимка: от тв екрана

Президентът на САЩ Барак Обама призова от Берлин да се намалят ядрените арсенали на САЩ и Русия и да се обърне внимание на проблема с климатичните промени, които той нарече “глобалната опасност на нашето време”.

В реч, произнесена пред Бранденбургската врата в центъра на Берлин, Обама заяви, че иска да възроди духа на Берлин, проявил се в битката за обединяване на града по време на Студената война.

“Днешните заплахи не са толкова мрачни, колкото са били преди половин век, но битката за свобода, сигурност и човешко достойнство, тази битка продължава”, каза американският президент.

И аз дойдох тук, в този град на надеждата, защото изпитанията на нашето време изискват същия борбен дух, който бе присъщ на Берлин преди половин век, продължи той.

Президентът на САЩ призова за съкращаване с една трета на ядрените арсенали на САЩ и Русия, като заяви, че американската сигурност може да се гарантира и може да се води политика на възпиране, ограничавайки в същото време ядрените оръжия.

Обама говори пред около 6000 души 50 години, след като на същото място Джон Кенеди произнесе в разделения тогава Берлин прочутата реч от времето на Студената война против комунизма.

Обама призова Русия да помогне за изготвяне на “нов договор СТАРТ”, който изисква от двете страни до 2018 г. да съкратят разположените си стратегически ядрени оръжия до 1550 единици всяка.

Президентът заяви, че САЩ са готови да съкратят оперативно разположения си ядрен арсенал с още една трета от равнищата, предвидени в новия договор СТАРТ, влязъл в сила през февруари 2011 г. Вашингтон планира да предложи на Москва да направи аналогични съкращения, за да може да продължи отдалечаването от доктрината на Студената война.

На обща пресконференция след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел Обама заяви, че мащабната програма за следене на комуникации на американската Агенция за национална сигурност (АНС) е спасила живота на много хора.

Най-малко 50 заплахи са били избегнати благодарение на данни за телефонни разговори и интернет информация, до които агенцията е имала достъп, каза президентът на САЩ. Тези заплахи не са засягали само САЩ, но и други страни, включително Германия, посочи Обама.

И двете програми на агенцията се осъществяват със строг съдебен контрол и са с ограничен обхват, добави американският президент и каза, че вярва, че САЩ спазват необходимия баланс между национална сигурност и права на човека.

Меркел заяви, че темата за следенето на комуникациите е била разисквана на срещата им и коментира, че “когато става дума за следене, важен е въпросът за пропорционалността и баланса”.

ДПА тълкува това изявление на канцлера като израз на безпокойство от програмата “Призма” на АНС. Диалогът по този проблем ще продължи, заяви Меркел.

Президентът на САЩ Барак Обама отказа да каже каква точно военна подкрепа ще окажат САЩ на сирийските бунтовници, а в същото време похвали решението на световните лидери да се търси решение на конфликта чрез мирни преговори, предаде Асошиейтед прес.

Обама каза, че макар световните лидери да не се могли да постигнат съгласие по въпроса дали Башар ал Асад трябва да се махне, той е на мнение, че Асад вече не може да си възвърне легитимността.

На завършилата вчера в Северна Ирландия среща на Г-8 Обама, руският президент Владимир Путин и другите ръководителите на страните от групата на най-развитите промишлени държави се опитаха да намалят сериозните различията между Русия, основния поддръжник на Асад, и западните лидери.

“Имаме намерение да не допуснем използване на химическо оръжие, да не допуснем то да се озове в ръцете на тези, който би могъл да го използва”, каза Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС. Меркел, че Германия няма да доставя оръжие на сирийската опозиция, защото се ръководи от ясни правни предписания - ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване