06/19/13 13:40
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Държавата се разплаща с фирмите, вдига се минималната заплата

Държавата ще се разплати с фирмите, изпълнили обществени поръчки до 30 август. Това заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Пламен Орешарски при представяне на основното от пакета от мерки, насочен към подобряване на материалното положение на населението и на условията за бизнес. Той пое ангажимент за ускорено връщане на ДДС на фирмите, както и за набиране на допълнителен ресурс към Българската банка за развитие, който да спомогне за осигуряването на по-нисколихвени кредити за малкия и среден бизнес.

Орешарски заяви намерение за вдигане на минималната работна заплата от 1 октомври, като уточни, че увеличението може да не е голямо, тъй като то ще повлияе негативно на конкурентоспособността на българския бизнес. (Към момента минималната работна заплата е 310 лв.).

Премиерът подчерта, че пакетът от мерки, който е подготвил, е изпълним само при по-голяма събираемост на приходите от планираното към момента. Изпълнението на мерките е с времеви хоризонт до края на годината.

Ще предприемем и решителни стъпки против контрабандата и необявените вътрешнообщонстни доставки като противодействие срещу нелоялната конкуренция на българския бизнес и загубата на фискални приходи, заяви още премиерът.

Мерки за гражданите са насочени преди всичко към макар и частично подобряване на социалното положение на най-бедните български домакинства, каза Орешарски. Той напомни, че съвсем до скоро “пред нас бе надвиснала опасността от средата на годината да станем свидетели на ново, шоково поскъпване на електроенергията с до 40 на сто по заявките на дистрибутори и производители. Това предопредели една от първите задачи на кабинета - да овладеем ситуацията в енергетиката и да не допуснем това увеличение на тока.”

Орешарски припомни обявените миналата седмица няколко мерки в социалния пакет, като вдигане размера за обезщетенията за отглеждане на деца до 2 години и разширяване на обхвата за енергийно подпомагане. Правителството планира и връщане на утвърдения подход за ежегодно индексиране на пенсиите по „швейцарското правило“. “Предвиждаме да разработим пакет от мерки за защита от монополните и квазипмонополни структури, като укрепим административния капацитет на съответните контролни органи.”

Премиерът посочи, че с цел подобряване условията за правене на бизнес се предвижда да бъдат внесени в парламента още през есента за пакет от законодателни промени в посока облекчаване на административната тежест на бизнеса и гражданите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване