06/19/13 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Страхувам се от “заснобяване” на протестите

Захари Карабашлиев. Снимка: Личен архив

Някои мисли около нещата тези дни - след като чух и четох и видях колко различен е този летен сегашен протест от онзи другия, зимния.

Сегашният протест е протест на интелигентните, можещите, способните и дори протест на красивите. Протест на тези с добра работа, на тези, които могат да си плащат сметките, на тези, които си хвърлят боклука в кошчето и игнорират лумпените.

Един ърбън, готин протест на готини хора, много от тях с деца, които ако не са по раменете на бащите си, рисуват по асфалт. Дори природата го благославя с ухания на липи.

Протест на по-голямата част от приятелите ми, роднините ми. Протест, с който аз наистина се идентифицирам напълно.

Но, приятели мои, аз честно казано се тревожа.

Струва ми се, че фокусът се измества от целта на Протеста, към имиджа на Протестиращия.

А прасетата в парламента са опитни играчи. Те съзнават, че не биха могли да устоят на пряк конфликт. Изплашени са. Затова го избягват на всяка цена. Ще има извинения, прошки, рокади, размествания, решения, протакане, имитации, няколко глави ще бъдат хвърлени на улицата…

Това ли искаме? Само това?

Аз вярвам, че децата на протестиращите ще съдят родителите си не по това, колко добре са се държали и какса изглеждали през юни 2013, а по това какво се случва през 2023.

Страхувам се от “заснобяване” на протестите.

Защото това може да доведе до това, че ефектът от тези няколко дни сега да е като този от рисунка на асфалт след първите дъждове. А тази енергия може да е начало на нещо далеч по-яко.

Тези протести могат да включват както интелигентните, така и - да го кажем - различно интелигентните:) Както красивите - така и естетически предизвиканите:) Както тези, които могат да си плащат сметките, така и тези, които нямат банкови сметки. Заедно сме по-силни. По-силни, отколкото допускаме, че сме. По-силни от прасетата, които изядоха прехода.

Поздрави!

От страницата на Захари Карабашлиев

п.с. И завършвам с анонимен емайл на читател. Какво мислите за тези редове по-долу?

“…протестите сега се учат срещу какво са изправени, тези мили хора не знаят на какви вечери за 80 хиляди лева какви неща се договарят - между броколите и филето с боровинки

…сега повтарят някакви наивни дечица искаме граждански контрол, искате сопа вие, че сте тръгнали на война, срещу вас се стреля с ракети земя-земя, а вие наивно мислите, че ви щипкат по бузките.

аман, простимо е на 20 да са наивни, непростимо е на 30 да са наивни, срещу тях е машина за убиване, истинска, те са в мокра поръчка, дано да го проумеят по-рано, до 3 дни протестите ще спрат.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване