06/19/13 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Чобанов: Ще проучим кои български граждани имат собственост в офшорни компании

Министърът на финансите Петър Чобанов съобщи, че първото действие, което ще предприеме по искането на БСП да се проучи кои български граждани имат собственост в компании от офшорни зони, е да разговаря с колегата си от Кипър. "Оттам нататък технически ще предприемем необходимите действия със съдействието на експертите от Министерството на финансите, за да проверим по какъв начин може да се изиска тази информация, имало ли е до момента подобна практика", каза министърът, цитиран от "Фокус".

Той отчеляза, че същата е посоката на общоевропейска дискусия и България няма да се различава от европейските практики.

Днес депутати от ДПС и БСП недвисмислено намекнаха, че има съмнения
президентът Росен Плевнелиев да е замесен в източване на пари към офшорна компания.

На въпрос дали трябва да се променят данъчните закони, за да се ограничи изнасянето на пари в офшорни фирми, както днес предложи ДПС, финансовият министър заяви: "Това ще бъде поставено на широка дискусия, тъй като самият подход на правителството е по такива важни теми и проблеми да бъдат ангажирани заинтересованите страни".

Министерството на финансите е готово да предложи в близко бъдеще метод за предотвратяване на кражбите на ДДС, прилаган успешно в Румъния, съобщи министър Петър Чобанов при представянето в Народното събрание на мерките на кабинета за социално-икономическа стабилизация на държавата. Предстои да се определи обхватът на стоките, които ще подлежат на този специфичен контрол, на лицата, към които той ще се прилага и органите, които ще го извършват.

Прогнозата на Националната агенция за приходите е, че неизпълнението на приходите спрямо заложеното в бюджета през тази година ще достигне 1 млрд. лв., каза финансовият министър и обясни това с лошо планиране и грешни разчети. По думите му допълнителните искания на ведомства за непредвидени разходи и просрочените задължения на държавата възлизат на 800 млн. лв. до края на април.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване