06/20/13 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Бразилските протести - предупреждение към лидерите

Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Когато в понеделник вечерта повече от 200 000 протестиращи излязоха по улиците в цяла Бразилия, те отправиха зашеметяващ брой искания - от спиране на бързото покачване на цените до прочистване на корупцията в правителството.

Ако има някакво послание, което да изпъкна, то бе, че бразилците вече не искат да приемат розовата картина, която политиците в най-голямата страна в Южна Америка им рисуват от години.

До неотдавна Бразилия бе една от световните икономики, които предизвикваха най-голяма завист. Процъфтяващият износ, растящото търсене на вътрешния пазар и амбициозните социални програми доведоха през голяма част от миналото десетилетие до средногодишен икономически растеж, надхвърлящ 4 процента, и извадиха над 30 милиона бразилци от бедността.

Но Бразилия все още е разделяна от огромни икономически разлики.

Мудната икономика, покачващата се инфлация и ниското качество на обществените услуги карат оптимизма да избледнява. Бразилия може и да направи големи стъпки, но ежедневието за повечето бразилци си остава трудно, разочароващо изпитание, сравнено с това, което си представят, имайки предвид изплъзващия се потенциал на страната.

“Фантазиите, че страната е рай, че е чудо свършиха”, написа вчера Елиани Кантанеди, колумнист на вестник “Фоля ди Сау Паулу”.

Измеренията на посланието далеч не са ясни.

Никоя политическа партия не е мишена на протестите, които първоначално тръгнаха от цените на билетите за автобуси, но предизвикаха вълна от други оплаквания. Никой конкретен политик не е обект на гнева, който е насочен към фигури и от щатските, и от федералните власти.

Но все пак е удивително, че протестите изобщо избухнаха.

Безработицата е рекордно ниска. Бразилия не е виждала публични протести в такива мащаби от началото на 90-те години, когато далеч по-тежки икономически проблеми в съчетание с корупционен скандал свалиха от власт един президент. Поколението зад протестите е съставено от нови, млади активисти, събира се чрез социалните мрежи и дълго време бе критикувано заради политическата си апатия.

ДА ИЗПРЕВАРИШ ПОСЛАНИЕТО

Имайки предвид, че са планирани още протести, властите се опитват да изпреварят посланието, което демонстрантите знаят, че получава отзвук, още повече че страната е домакин на поредица от важни събития в идните години.

Освен провеждания в момента футболен турнир и предстоящата визита на папа Франциск, Бразилия ще е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Летните олимпийски игри през 2016 г.

Макар че страната обикновено блести по време на големи празненства, особено когато става дума за футбол, струващите повече от 3 милиарда долара стадиони за световното първенство дадоха на демонстрантите цена, за която да се захванат в критиките си срещу липсата на инвестиции в пътища, здравни клиники и сигурност - все по-голям проблем заради вълната от съпроводени с насилие престъпления в много градове.

Президентката Дилма Русеф, която миналата седмица отхвърли нарастващите критики срещу икономическите перспективи като “тероризъм”, вчера похвали протестите за това, че в голямата си част са мирни и обеща да вземе под внимание тревогите на демонстрантите.

“Правителството ми чува крещящите за промяна гласове”, каза тя в реч в столицата Бразилия, където в понеделник протестиращи танцуваха на покрива на сградата на Националния конгрес.

Успехът от изминалото десетилетие, добави тя, “създаде граждани, които искат повече и заслужават повече”, признавайки нуждата от по-добри болници, училища, транспорт и много от другите искания, отправени от демонстрантите.

Да се направи повече обаче ще е трудно във времена на икономическа несигурност и на шумна, тромава демокрация, в която собствените съюзници на Русеф често торпилират и най-малките й инициативи.

Съперниците й вече се опитват да се възползват от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване