06/20/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Бюджетни съкращения в Испания изтощават системата на здравеопазване

ДПА

Пациенти в мадридската болница “Принсеса” се опитват да си проправят път до стаята за спешни консултации, изнервени от продължителното чакане. Охранител въдворява ред. Някои крещят на сестрата.

Бюджетните съкращения подкопават универсалната система за здравеопазване в Испания, принуждавайки някои региони да аутсорсват болнични услуги и предизвиквайки страхове, че един от основните стълбове на социалната система на страната ще се приватизира.

“Досега безплатната система за обществено здравеопазване на Испания беше сред най-добрите в света”, казва доктор Марсиано Санчес Байле, говорител на Федерацията на асоциациите за защита на общественото здраве (ФАЗПЗ).

Строгите икономии наложиха съкращения на персонала, оборудването и услугите в болници и здравни центрове.

Няколко региона вече започнаха да аутсорсват управлението на болници. Само в Мадрид ще бъдат аутсорснати услуги в шест от 30 болници.

“Спестените по този начин средства ще позволят на обществена система за здравеопазване да продължи да функционира”, каза за ДПА говорител на регионалното правителство в Мадрид.

Правителството на министър-председателя Мариано Рахой среща трудности да намали бюджетния дефицит от близо 7 процента от брутния вътрешен продукт през 2012 г. до под изискването на ЕС за 3 процента до 2016 г.

Бюджетните съкращения удариха училища и университети, културни институции, публичните инвестиции и здравеопазването, което загуби над 7 милиарда евро от 2010 г. Това са повече от 10 процента от бюджета му за три години.

Испанската система на обществено здравеопазване, която се опира на социалноосигурителните вноски на работещите, се управлява до голяма степен от 17-те полуавтономни региона на страната.

Те приложиха различни мерки за орязване на разходите, вариращи от закриване на болнични отделения и нощни спешни услуги, до по-високи цени на лекарствата.

“Останахме само с четирима лекари в педиатричното отделение на моята болница, от седем преди това”, каза за ДПА Санчес Байле, който работи в мадридската болница “Ниньо Хесус”.

Средното време за чакане за операция се е увеличило повече от два пъти, до 72 дни, между декември 2010 г. и юни 2012 г. според ежедневника “Паис”.

Здравният министър Ана Мато определи системата за обществено здравеопазване като “абсолютно невъзможна за поддържане”. Тя призова за “рационализиране на разходите, подобрения в системата и премахване на припокриването на дейности”.

Частното болнично управление повишава производителността и намалява честото отсъствие от работа без уважителни причини, каза за “Паис” бивш мениджър от компанията за здравеопазване “Капио”.

Но здравни служители са разгневени от стъпките към приватизация и организираха демонстрации срещу тези планове.

“Приватизацията прави здравните грижи по-лоши и по-скъпи, защото компаниите, управляващи болниците ще се опитат да спечелят за сметка на пациентите”, каза Санчес Байле.

Тези, които защитават бюджетните съкращения казват, че универсалната система за здравеопазване насърчава хората да търсят лечение, от което нямат нужда и отваря вратите за “здравни туристи”.

Испания преговаря с други страни от ЕС да получи пълна компенсация за безплатното лечение на техни граждани.

В няколко региона заради бюджетните съкращения нелегалните имигранти от неевропейски страни - които са сред най-бедните слоеве на населението - останаха без здравни грижи.

С оглед на безработицата от 27 процента все по-голям брой испанци вече не могат да си позволят никакво здравно осигуряване и остават изцяло зависими от обществената система, която не включва зъболечението и очните болести.

“Ефектът от бюджетните съкращения ще се прояви в дългосрочен план, когато се влоши здравето на хората”, каза Санчес Байле.

Милагрос Х., кубинска имигрантка на почти 50 години без никакви спестявания или здравни осигуровки в частен фонд, си спомня с благодарност за претърпяната от нея през 2010 г. операция за отстраняване на рак на гърдата.

“Получих първокласно лечение ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване