06/20/13 12:29
(http://www.klassa.bg/)

Геолози: Край Истанбул се трупа сеизмично напрежение

Геолози са открили подозрителен участък в разлома под Мраморно море близо до Истанбул, съобщава Лента.ру.
Анализът на сеизмичните данни е показал, че там от 250 години не е имало подземни трусове. Предполага се, че трупаното механично напрежение може да се изрази в силно земетресение.
Учени от Германия, Нова Зеландия и Турция за анализирали информациите за минали земетресения край Истанбул, но не само за големите, а и за тези, които се засичат само със специално оборудване. В резултат е открито бяло петно на юг от града под Мраморно море. На изток тази „мъртва зона“ опира до областта, където стана Измитското земетресение през 1999 г., което отне живота на 17 000 души и нанесе щети за 10 милиарда долара.
Натрупваната там енергия рано или късно може да се прояви, но геолозите не дават точна прогноза. Те ще продължат да изследват участъка.
В Истанбул и предградията живеят 13 милиона души.
Подобна зона на сеизмично напрежение бе открита през 2012 г. в Кавказ. И там учените не се ангажираха с прогноза. Подробности са изложени в сп. „Nature Communications“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване