06/20/13 08:35
(http://e-vestnik.bg/)

Какво чудно има Волен да е шеф на комисията за корупцията?

Тия дни Волен Сидеров е най-коментираният политик. Откакто се появи с агитката си покрит с маса, да го пазят от хвърчащи предмети, е заграден с повече внимание от премиера Орешарски. Направи скандал и на консултативен съвет при президента, като провали заседанието и не спира да е център на внимание.

Защо обаче интернет се изпълни с учудване и възмущение, че Волен е избран за шеф на Комисията по корупцията в парламента?

Когато ГЕРБ избра Яне Янев за шеф на комисия по корупцията в миналия парламент, защо нямаше възмутени коментари? А тогава в парламента имаше още 2 партии повече, измежду които да се избира шеф на такава комисия. И ГЕРБ избра Яне Янев и дори му осигури кола и охрана от НСО, който ползва и досега, макар вече да е извън парламента.

А сега кого да изберат за шеф на Комисията по корупцията? Някой от ГЕРБ? Някой от БСП? Някой от ДПС? Съвсем обективно, най-подходящ е човек от „Атака”. Тя е парламентарно представена партия, която не участва в никакви други комисии, и който смята, че трябва да бъде лишена от каквото и да е участие в парламента, има недемократично мислене.

Пишещият тези редове предупреждаваше в статии каква партия е „Атака” още през 2005 г. (виж тук). Тогава никой не коментираше, че на избори се явява партия с име с откровено нацистко подражание, с програма, подобна на националсоциалистите, с лидер, който подражава на Мусолини и Хитлер. После през годините в e-vestnik пуснахме доста коментари за Волен и партията му, които не му харесаха и в резултата на това имахме и физически сблъсък с него (виж тук).

Но който си мисли, че „Атака” трябва да се изолира и всички да се правят, че не я виждат, греши. Напротив, така тя ще стане по-силна и по-влиятелна, ще обере още по-голям процент протестен вот. Тя точно така влезе в парламента през 2005 г. с 9% - при пълно медийно затъмнение, с изключение на телевизия СКАТ. “Атака” не трябва да се изолира, участието й в комисии в парламента я прави част от демократичната система и й действа възпитателно.

Средният избирател живее с някаква заблуда на съзнанието, че всички мислят като него. И се учудва как може да има хора, които гласуват за Волен Сидеров. Обаче има. Неговите симпатизанти не са възмутени, а са възхитени от грубиянското му изпълнение, с което провали заседанието на консултативния съвет при президента. И това учудване не се отнася само за избирателите на Волен. В България хората още не са свикнали с мисълта, че наоколо има различни и те не мислят като теб. И няма как да им забраниш да гласуват за този или онзи, който не ти харесва.
През 2011  ГЕРБ си избраха Яне Янев за шеф на Комисията по корупцията не защото е най-достоен. Те му измислиха този пост, за да може да се явява по телевизиите и да напада политическите противници на Борисов. Това беше лайнометът Яне, пуснат в действие. И той и досега продължава. Защо медиите го приемат така безкритично, а се учудват на Сидеров? Разликата е много малка, и двамата са тежки популисти и демагози, само Яне се опитва да се държи малко по-възпитано.

В българския парламент са влизали какви ли не. Той е представителна извадка и е огледало на нацията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване