06/20/13 12:04
(http://www.klassa.bg/)

Фед може да прекрати изкупуването на облигации през 2014 г.

Федералният резерв на САЩ запазва обема на изкупуването на облигации на 85 милиарда долара месечно, но скоро може да започне да го съкращава. Лихвите също са на рекордно ниско равнище между 0 и 0,25 на сто. Според председателя на Фед Бен Бернанке, ако прогнозите на централната банка са верни, тя може да започне да намалява изкупуването до края на 2013 г. и тотално да го спре към средата на 2014 г. Той обаче подчерта, че за целта трябва да са изпълнени необходимите икономически условия.
Фед обрисува по-светла икономическа картина, съгласно която равнището на безработица ще продължи да пада, а инфлацията ще е по-близо до дългосрочната му цел от 2 на сто. Американските акции паднаха рязко в сряда следобед, докато инвеститорите осмисляха възможното намаляване на стимулирането. „Дау Джоунс“ се срина с 206 пункта или 1,4 на сто и затвори на 15 112.
Програмата на Фед за изкупуване на държавни облигации има за цел да намали дългосрочните им лихви, за да окуражи кредитирането, потреблението и инвестициите. Според Бернанке целта на пресконференцията му в сряда е била да даде яснота по въпроса дали и кога Фед ще прекрати програмата. Той добави, че лихвите вероятно ще останат ниски известно време след края на изкупуването и покачването им ще е „в далечното бъдеще“. Пред Фед твърдеше, че няма да обмисля покачване на лихвите, докато безработицата, която в момента е 7,6 на сто, не падне на 6,5 на сто. Но в сряда Бернанке каза, че тези 6,5 на сто са „праг, а не спусък“, и че ако безработицата падне под това равнище, това няма автоматично да доведе до покачване на лихвите, а само до анализиране на по-широката икономическа перспектива. Той заяви също така, че инфлацията в момента е под 2-процентната дългосрочна цел на Фед, но причината отчасти са временните фактори.
По Би Би Си
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване