06/20/13 12:47
(http://www.klassa.bg/)

Чобанов: Засега не се мисли за актуализация на бюджета


В бюджета за тази година автоматично са пренесени приходи от пера, която са от миналата година и сега няма как да постъпят, коментира по БНТ финансовият министър Петър Чобанов. Като пример той посочи очаквани 50 млн. лева от облагане на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Финансовият министър посочи, че държавният бюджет е направен и без да се търси виждането на приходните агенции (НАП и „Митниците“). Засега щяло да се работи със сегашните екипи в тях, а в зависимост от представянето им, може да се мисли за смени, каза Чобанов.

Той беше категоричен, че към момента анализът показва, че бюджетът е разчетен при по-различно икономическото развитие на страната. "Неслучайно БВП беше намален с 1,5 млрд. лева, има и редица въпросителни по отношение на разходната част - т.е. БВП, това което ще произведе икономиката, беше намалено", допълни Чобанов.

Според министъра въпреки това, чрез преструктуриране на разходите и търсене на оптимизация, кабинетът Орешарски може да осъществи намеренията си. Министърът поясни, че в момента усилията са насочени към управление на рисковете по възможно неизпълнение на бюджета.

От думите му стана ясно, че за момента не се предвиждала актуализация на бюджета. "Ситуацията е динамична, ако мерките проработят, ако се повиши събираемостта, това ще помогне да се справим и с конкретния бюджет. Но така или иначе виждаме, че може да има натиск от външната икономическа среда. Към момента обаче не смятаме, че ще се отиде към актуализация на бюджета. С приетия вчера спешен пакет мерки, ще се работи, каза още Петър Чобанов. Той обобщи, че финансовата стабилност остава приоритет, но ще се търсят политики за растеж.

Финансовият министър подчерта, че оповестените вчера краткосрочните и спешни мерки трябва да се изпълняват, но това не е цялата програма "Орешарски". Те обаче са дали сигнал, че ще се изпълняват обещанията на кабинета, като това няма да става за сметка на повишаване на разходите.

"Мерките, които обявихме вчера по отношение на бизнеса са много важни. Те ще подобрят бизнес средата" – а като “тръгне” бизнесът, ще се разкрият нови работни места и средната работна заплата ще се увеличи”, отбеляза Чобанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване