06/21/13 09:08
(http://www.klassa.bg/)

А.Найденов: Нямаме повече право на грешка

Доста напрегнат беше КСНС. Вчерашният ден започна скандално, с бурна размяна на реплики. Не това, обаче, предопредели липсата на единно становище и конкретен резултат от заседанието на КСНС. Това каза пред бТВ министърът на отбраната и говорител на БСП Ангел Найденов.

Не приемам това, което се случи. Не очаквайте обаче лидерите на париите, министрите или шефовете на служби да бъдат адвокати на президента. Имаше някакво резонно основание да бъдат поставени въпроси извън темата на дневния ред на КСНС. Жалкото е, че това става по скандален начин. На КСНС не получихме отговор каква е позицията на президента в случая, когато се свиква КСНС, за да се чуе анализът на ситуацията от политически формации, да се набележат мерки, това беше темата в дневния ред. Моят анализ е, че от първия ден, от нощта на изборите имаме едно провокативно поведение на ГЕРБ, заяви Найденов.
Не очаквам от партията, която 3,5 г. беше отрицание на парламентаризма за една нощ в изборите или за 3 седмици след тях, изведнъж да се превърне в партия, която се държи като конструктивна опозиция. Имаме опасен прецедент – напускане на парламента буквално на втората седмица с искане за предсрочни избори. Напускането на парламента е блокиране на институциите. Какво ще решат предсрочните избори по този Изборен кодекс, нима ще премахнат пороците на избирателната система, каза Найденов.
За заседанието на НС на БСП Найденов каза, че си дават сметка за това, че едно порочно решение "беше политическа тежка грешка с много сериозни последици и за БСП, и за хората".
"Изборът на Пеевски отключи протестите и изкара хората на улицата, в това няма съмнение. Това е симптом който влезе в разрез с разбирането на хората с необходимия морал в политиката, включително и за прозрачността при вземане на решения. Разбираме възмущението и протеста, направихме опит да коригираме тази грешка. Какво да направят лидерите на политическите формации? Аз не искам да си правят сепуко, те заявиха своята отговорност и го направиха отчетливо. Така Найденов отговори на въпроса дали само извинението е носене на политическа отговорност.
Ние нямаме повече право на грешка. Оставката като начин за носене на политическа отговорност беше разисквана вчера най-много на заседанието на БСП. Въпросът е за това през какво минава декларираната подкрепа за правителството. Имаше две гледни точки. На заседанието нямаше искане за оставки на правителството и нямаше искане за предсрочни избори. Едната гледна точка е, че укрепването на правителството и гарантирането на подкрепа за него минава през оставката на лидера на партията и на ИБ, другата гледна точка беше, че това ще дестабилизира ситуацията. Аз казах, че това решение отключи протестите и това изкара хората на улицата. Въпросът е дали да продължим в посоката на дестабилизация, включително с оставката на ръководството на БСП, дали да продължим тази агония и да свикаме конгрес, дали трябва да се осигурят онези условия, които очакват огромна част от българските граждани, заяви Найденов.
Друг е въпросът какви лица има този протест. Извиних се от името на депутата Христо Монов и настоях и той да се извини също. Извинявам се от името на БСП за тези думи на Монов. (бел. ред. – Христо Монов заяви, че протестиращите за "интернет лумпени"), каза Найденов.
На очакванията на хората БСП щели да отговорят с работа. Правителството на Орешарски беше посрещнато с протести още на втория ден, ние изначално имаме политическа формация, която отрича резултатите от изборите. Голямата част от хората са абсолютно искрени, когато излизат на улицата и протестират. На протестите виждаме симптоматични лица на новото дясно, които търсят чрез изкристализиране на част от своите идеи основата за новото дясно. Не виждате ли лицата на старата десница, които търсят своята реализация, запита Найденов. Неслучайно се вслушваме в гласа на хората, защото те имат право. Не оспорвам правото и възмущението, което се излива на протеста, подчерта Ангел Найденов.
Нуждаем се от още малко време и доверие. Трябва да има успокояване на обстановката. Трябва да дадем възможност да се стартира работата на правителството, по мерките, които сме предложили, обърна се Найденов към протестиращите граждани.























БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване