06/21/13 13:12
(http://offnews.bg)

Астрономи съобщават за “суперлуние” на 23 юни

"Суперлуние" на 23 юни 2013 г.

Около 14.30 часа на 23 юни ще настъпи поредното „суперлуние“. Това съобщиха учените от Института по астрономия към БАН, цитирани от БГНЕС.

Явлението „суперлуние“ е комбинация от две събития, които ще настъпят почти едновременно – преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя се доближава максимално до Земята – на 356 989 км, и настъпването на пълнолуние.

По време на това намаляване на разстоянието между Луната и Земята (средно то е 384 400 км) лунният диск трябва да изглежда малко по-голям и малко по-ярък. Въпреки това промяната няма да може да се види с просто око, тъй като разликата е от едва 7%.

Явлението, което ще настъпи в неделя може да се нарече „свръх-суперлуние“, тъй като Луната ще се приближи до Земята до малко над минимално възможните 356 400 км, обясниха учените.

Предишното подобно явление е настъпило на 6 май 2012 г., а следващото се очаква през август 2014 г.

Явлението „суперлуние“ няма да окаже каквото и да било здравословно, емоционално, психологично или политическо въздействие върху Земята, заявиха астрономите от БАН.

Статията "Астрономи съобщават за “суперлуние” на 23 юни" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване