06/21/13 10:52
(http://www.klassa.bg/)

Куюмджиев: Законовите промени имат една цел - намаляване цената на тока

Предлаганите мерки за насърчаване на износа на ток, както и другите законови предложения имат една цел, която да доведе до намаляване на неговата цена. Това заяви един от вносителите на поправките в Закона за енергетиката, която народните представители гледат днес, депутатът от КБ Явор Куюмджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай обясни, че промените в Закона за енергетиката са свързани и с ДКЕВР. Дава се възможност на ДКЕВР да промени ценовия период за определяне на цената на електроенергията, като ще могат да удължат периода с един месец. Както и да отчита нов метод на ценообразуването, при който да се вземат предвид само реално извършените разходи за електроенергията. А Енергийният системен оператор (ЕСО) при определени условия, когато има опасност за дебалансиране на енергийната система, да може да спира онези производства, които могат да дебалансират системата, смята депутатът.
Износът на електроенергия от България беше спрян, защото таксата за износ беше стигнала 36 лв., за разлика от Румъния, където тя е в рамките на 10 лв. и е една от най-скъпите. Предвижда се тези такси от електропреносната система да отидат при производителя. Ако при фотоволтаичната система изкупуването на електроенергията е в ЕРП-ата, значи те ще бъдат начислени към ЕРП-ата.
С предлагания законопроект се въвежда нов модел на ценообразуване с увеличаването на дела на свободния пазар чрез стесняване на кръга на клиентите на крайните снабдители. Въвежда се нов, различен механизъм за разпределение на разходите, произтичащи от задълженията на обществения доставчик и крайните снабдители да изкупуват електрическа енергия на преференциални цени, както и по дългосрочни договори за изкупуване на енергия и разполагаемост, който механизъм ще осигури равнопоставено разпределение на тежестта между всички участници на вътрешния пазар.
Законопроектът отчита особените функции на фигурата на доставчика от последна инстанция, а именно че същият е длъжен, с оглед гарантиране на снабдяването с електрическа енергия на неговите клиенти, както и избягване на кръстосаното субсидиране, да купува електрическа енергия от обществения доставчик.
Предвижда се крайните снабдители да продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по чл. 31, ал.1 от ЗЕВИ и по чл. 162 от ЗЕ с цел премахване на съществуващите до момента добавки в цената за пренос, които по съществото си представляват разходи за енергия. С оглед поддържане баланса между производство и потребление в електроенергийната система са предвидени промени в съществуващите текстове, свързани с възможността на операторите на мрежи временно да ограничават производството на електрическа енергия.
Предвижда се процедура за утвърждаване на цените за предстоящия регулаторен период, съобразена със съкратените срокове, в които регулаторният орган трябва да приложи новият модел.
С промените се дава възможност на ДКЕВР да направи анализ и да сертифицира високо ефективните енергийни производства. Производствени предприятия при производството на пара произвеждат и електроенергия, която продават тази енергия на държавата с преференциални цени – по-висока цена, отколкото изкупуваха електроенергия от НЕК. Сега с промените даваме възможност всеки който произвежда електроенергия, първо да ползва тази енергия за собствени нужди и ако има недостиг, тогава да изкупува от НЕК.
С промените в енергийните закони се очаква намаление на цената на електроенергията с до 5% от 1 юли т.г., е становището на Рамадан Аталай по повод предложенията за промени в два енергийни закона- Законът за енергетиката и Законът за възобновяемите енергийни източници. Вторият законопроект за промени в Закона за енергетика е на депутати от ГЕРБ, водени от Делян Добрев. В парламентарната зала се дискутира по предложените промени.





















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване