06/21/13 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Манила ще мачка с валяк 5 т. слонски бивни

Днес във Филипините ще бъдат унищожени 5 т. слонски бивни, които са били конфискувани от митническите власти през годините. Служители на екоминистерството ще размажат с валяци "кървавата слонова кост".

Филипините са един от центровете за търговия с контрабандна слонова кост. В периода 2005-2009 г. на пристанището и на международното летище на Манила са били конфискувани общо 13,1 т. Над 8 тона от ценната суровина са били задигнати от складовете на филипинската митница, където уж бяха на отговорно пазене. В момента властите все още издирват един митничар, който съдействал за задигането на 700 кг. слонова кост.
"Искаме да изпратим послание към света, че сме твърдо против контрабандата на слонова кост", заяви пред медиите Тереса Мундита, директор на правителствената служба на резерватите и дивите животни.
С днешната акция Филипините стават първата страна в Азия, която ще унищожи такава контрабандна стока, чиято стойност на черния пазар се измерва с десетки милиони долари. През март в доклад на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) Филипините бяха посочени като една от осемте държави в света, които не предприемат достатъчно мерки за справяне с нелегалния трафик на слонова кост. Другите страни в този черен списък са Кения, Танзания, Уганда, Малайзия, Виетнам, Китай и Тайланд.
Според проучвания само през 2011 г. заради бивните им от контрабандисти са избити 25 000 африкански слона, а според природозащитници числото през 2012 г. вероятно е доста по-високо. През последните 15 г. нелегалната търговия със слонова кост се е утроила.























АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване