06/21/13 08:57
(http://offnews.bg)

Нов катарзис: Министърката вече обича Ботев, няма да го реже

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на пресконференцията за резултатите от изпитите след VII и XII клас. До нея е Неда Кристанова, директор на ЦКОКО. Снимка: БГНЕС

Министърката на образованието, която вчера защитаваше орязването на произведения на Христо Ботев от програмите по литература днес обърна на 180 градуса позицията си и дори обяви, че щяла да уволнява виновните за проекта за нови учебни програми.

В съобщение от пресцентъра на Министерството на образованието се цитира министър Анелия Клисарова, която заявява:

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици.”

Вчера публично, пред журналисти Клисарова защити програмите, защото така те ставали по-отворени, по-атрактивни, а децата щели да се научат да мислят. По думите й учебният материал се намалявал, за да има повече упражнения. Такава била европейската тенденция. Според Клисарова проблем нямало, защото не отпаднали автори, а само произведения.

Днес тя вече казва: „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“.

Също според днешното прессъобщение орязването на произведения било “появили се в медиите твърдения”. Според реалността това са заложени промени чрез нови програми, качени на сайта на МОН.

Рано тази сутрин проектите за нови програми бяха свалени от сайта, установи репортер на OFFNews. Това обаче не гарантира, че те няма да бъдат прокарани.

Пак чрез съобщението Клисарова обяснява, че “объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН”.

Това обаче не отговаря на истината. По времето на ГЕРБ бяха разработени проекти на учебни програми за I-VII клас, които не включваха програмите по български език и история за VII клас. Програмите на ГЕРБ бяха публично представени в серия кръгли маси.

Новите проектопрограми, за гимназиалния курс, са били разписани или от служебния министър на образованието проф. Николай Милошев, или от Клисарова. Неофициалната информация на OFFNews е, че подписите си под тях е сложил проф. Милошев – нещо, което обаче самият той отрече вчера в телефонен разговор с наш репортер.

От МОН обявяват още, че щяла да се направи проверка, за да се види как бил разработен проектът и кой го е подписал – нещо, което на практика вече можеше да бъде установено, защото проектите са в МОН, един поглед е достатъчен, за да се види кой министър ги е разписал, авторите им също са неанонимни експерти, работещи от години в МОН и чиито задължения по проекта са разписани, срещу което получават и допълнително възнаграждение.

Клисарова щяла да проверява и на каква стойност е проектът, финансиращ създаването на новите учебни програми и “кой е взел парите за него”, се казва в прессъобщението. За да улесни работата на министерството, OFFNews напомня, че проектът е финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, общата му стойност е 10 милиона лева, от които Европа плаща 8,5 млн., а държавният бюджет – останалите. За да установи кои са ангажираните с него експерти, министърката просто трябва да прочете документацията на проекта.

Статията "Нов катарзис: Министърката вече обича Ботев, няма да го реже" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване