06/21/13 21:14
(http://www.hsnovini.com/)

Слънчев метър измерва сянката на хората

Възпитаниците на школата направиха няколко демонстрации

Възпитаниците на школата направиха няколко демонстрации

По повод  началото на астрономическото лято Клубът по астрономия към Младежки център Хасково постави  на площад „Свобода” слънчев метър, с който всеки желаещ можеше да измери сянката си.

Височината на сянката на  човек или предмет може да се измери със слънчевия метър, който днес хасковските астрономи представиха. Възпитаниците на школата направиха няколко демонстрации. Когато слънцето е най-високо на хоризонта тогава сянката  е най – къса и сочи  на север.

Кампания ще продължи и  в следващите 4 сезони от годината. В началото на лятото, есента , зимата и пролетта може да се забележи огромната  разликата във дължината  на сянка на един предмет или човек. Така през зимата сянката  е много дълга и може да достигне над 4 метра при хората с височина около 2 метра.

Всяка година школата по астрономия измисля оригинален  начин за отбелязване началото на астрономическото лято. Слънчевият метър  днес събра вниманието на минувачите и някои от тях , дори решиха да измерят сянката си.  Идеята на инициативата е младите хора да осмислят движението на слънцето и ефекта върху човечеството, разказа още ръководителят на школата Йоана Кокотаникова.

С настъпване на есенния сезон сянката на един човек е почти равна на височината му, но най- ефекта си оставала разликата през зимата, обясниха астрономите.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”

Анжелина Янева
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване