06/22/13 03:17
(http://e-vestnik.bg/)

3 милиарда евро за “Източно партньорство”. Защо?

Антон Митов. Снимка: личен архив

Интеграционната програма “Източно партньорство” на ЕС стартира през 2009, като в нея участват Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. При създаването на “Източното партньорство” през 2009, ЕС отдели за реализацията на програмата 600 млн. евро, но от 2010 до 2013 общата сума на средствата, предназначени за източноевропейските партньори на Съюза нарасна до 2,9 млрд. евро.

От известно време редица високопоставени представители на отделни държави в ЕС буквално крещят с ГЛАВНИ БУКВИ за прекалено голямото значение, което Европейската служба за външна дейност продължава да придава на проекта „Източно партньорство”.

Най-активен в съживяването на този проект е Щефан Фьоле, еврокомисарят по въпросите на разширяването и европейската политика за съседство. Той е „агресивен” в желанието си да съживи амбициозния, но очевидно сблъскващ се с много сериозни националистични проблеми проект. Нещо повече – „амбициозният и напорист Фьоле дори е “узурпирал” част от правомощията на върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, като в редица случаи си позволява да действа самостоятелно, без да съгласува действията си с нея” – пишат СМИ.

С изключително налагащо се присъствие в рамките на програмата “Източно партньорство” – посещения в страните-участнички и срещи с техните лидери, изказвания на различни международни форуми, Фьоле изпъква на фона на работата на колегите му еврокомисари, които са ангажирани с реализацията на отделни програми в рамките на партньорството, като Карл де Гухт или Гюнтер Йотингер.

През главата на Катрин Аштън и в очевиден ущърб на редица други, не по-малко важни направления във външната политика на ЕС, като отношенията с Китай, Русия или държавите от Северна Африка, вниманието на Съюза, както и значителни финансови средства, се насочват към програмата “Източно партньорство”. Съществуването на подобен дисбаланс във външната политика, провокиращ национализма в отделни страни, е в очевиден разрез с интересите на ЕС.

Къде е българският интерес в “Източното партньорство”?

Преди десетина дни Кристиан Вигенин, новият ни външен министър заяви, че ще продължи да разширява използването на новите технологии и интернет, ще подкрепя по-осезаемо участие на България в новия Европейски фонд за демокрация и ще работи за засилване на ролята на България в развитието на т. нар. „Източно партньорство”.

Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, тези бивши съветски републики са изправени пред големи предизвикателства в областта на демокрацията и върховенството на закона. Силно засегнати от рецесията, те продължават да изпитват трудности при прехода към пазарна икономика.

През април българите в Молдова поискаха автономия. Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно одобри обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението, мнозинството от което са етнически българи. Това съобщиха молдовски и руски медии, цитирайки документа и думите на кмета Сергей Филипов. По думите му обръщението е по повод 200-годишнината от основаването на Тараклия, което бе официално отбелязано на 6 май.

“Не изключвам възможността, ние, заедно с гагаузкия народ, с който от 200 години живеем заедно в Бесарабия, и сме се сблъсквали с проблеми и трудности, заедно да намерим някаква форма, с която да се самоопределим”, уточни Филипов.

На 11 април депутати от Народното събрание на Гагаузия единодушно одобриха изявление, в което се констатира, че създалата се в страната ситуация “принуждава народа на Гагаузия да преразгледа съгласието си за самоопределение в състава на Република Молдова със статут “автономно-териториално образувание с особен правен статут”.

Гагаузите наброяват около 150 000 души и представляват тюркоезична православна група, избягала през ХIХ век към Бесарабия заедно с етническите българи. В днешна Гагаузия българският има статут на местен език и се изучава в училищата, в които има български ученици.

През миналото лято автономия поиска вторият по големина и предимно рускоезичен град ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване