06/22/13 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Ангела Меркел призова за връщане на откраднатите германски произведения от Русия

Ангела Меркел по време на визитата си в Русия призова за връщане на германските произведения на изкуството, които са плячкосани от съветски военнослужещи в края на Втората световна война, пише „Дейли Телеграф”.
Канцлерът на Германия направи тези изказвания по време на откриването на изложба в санктпетербургския музей „Ермитаж”, която тя посети заедно с руския лидер Владимир Путин.
Един от централните експонати на изложбата бе съкровище от 81 златни предмета, включително чинии, пръстени и чаши с орнаменти, които не са показвани публично от края на войната.
Съкровището Еберсвалде е открито при разкопки в североизточната част на Берлин през 1913 г., то бе иззето от музей в германската столица от съветски военни и бе транспортирано в Москва като военен трофей.
В продължение на десетилетия Германия настоява за връщането на съкровището, което е определяно като едно от най-важните открития, датиращи от бронзовата ера. Русия отказва да върне артефактите, заявявайки, че изземането им е част от репарациите за щетите, нанесени от хитлеровата инвазия. „Според нас тези експонати трябва да бъдат върнати на Германия”, подчерта Меркел.



















„Дейли Телеграф”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване