06/22/13 05:46
(http://www.klassa.bg/)

САЩ официално обвиниха Сноудън в шпионаж

Американската прокуратура предяви обвинения в шпионаж срещу Едуард Сноудън, предавал на медиите секретни документи, собственост на специалните служби.

САЩ са поискали от Хонконг укриващият се там Сноудън да бъде задържан и екстрадиран в родината си. Официално предявените обвинения срещу него са шпионаж, кражба и злоупотреба с държавна собственост.

29-годишният Сноудън до 2009 г. работи на различни длъжности в ЦРУ и Агенцията по национална сигурност (АНБ), а после като анализатор в частни компании, в това число и такива, сътрудничещи си по договор със спецслужбите.

Името му изплува на 9 юни чрез американския "Вашингтон поуст" и британския "Гардиан", на които Сноудън е предоставял секретна информация. По това време Сноудън се намира в Хонконг, където и е в момента.

Засега властите в Хонконг, явяващ се част от Китай на принципа "една държава, две системи", не са отговорили на искането за задържането на Сноудън.



















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване