06/23/13 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Дилма Русеф не успя да спре протестите в Бразилия

В Бразилия през уикенда имаше нови протести и сблъсъци с полицията, независимо от обещанието на президента Дилма Русеф за икономически реформи, предаде Би Би Си.
Най-голямо бе напрежението в Белу Оризонте и Салвадор, два града, които са домакини на мачове от Купата на Конфедерациите. Протестни акции се проведоха и в десетки други градове.
В петък Русеф се обърна към нацията и обяви серия от реформи в опит да сложи край на масовите вълнения, обхванали страната. Тя обеща да се подобрят общественият транспорт и здравеопазването, а също подкрепи план за инвестиране на доходите от нефтодобива в образователната сфера.
В Белу Оризонте полицията използва сълзотворен газ и и гумени куршуми, за да разпръсне в събота около 60 000 протестиращи, които се стекоха край местния стадион, където се играеше мачът Мексико-Япония. Ранени бяха 8 души, от които 4 полицаи.
В Сао Пауло десетки хиляди блокираха основна пътна артерия в знак на несъгласие с промяна на закон, които предвижда ограничаване правомощията на прокуратурата при разследване на корупция и злоупотреба с власт.
В град Санта Мари, където в началото на годината при пожар в дискотека загинаха над 240 души, протестиращите поискаха да се разследват прозрачно причините за трагедията.
Искрата на народното недоволство подпали повишаване цената на билетите в обществения транспорт, но бразилците негодуват и от корупцията. Протестите не спряха и след като цените на билетите бяха върнати на предишната им стойност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване