06/23/13 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Исландец държи в готовност самолет за Сноудън

Исландският бизнесмен Олафур Сигурвинсон е осигурил транспорта на Едуард Сноудън от Хонконг до Рейкявик, стига исландското правителство да даде политическо убежище на американеца, разкрил практиката на Вашингтон да подслушва чрез Агенцията за национална сигурност световните комуникации, съобщава в. "Ю Ес нюз енд уърлд рипорт".

Машината, която е собственост на китайска авиокомпания, била чартирана срещу 240 000 долара, събрани от доброволни дарения, уточнява Сигурвинсон. "Направихме всичко, което трябваше да сторим - имаме самолет, който може да излети още утре, чакаме само решението на правителството", казал пред АФП исландецът, който е шеф на DataCell. Тази компания стана известна покрай това, че урежда плащанията чрез кредитни карти на Уикилийкс. "Бихме искали той да получи и гражданство, и политическо убежище", заявил бизнесменът. Биргита Йонсдотир, която е депутат в исландския парламент от листата на Пиратската партия, каза пред Ройтерс, че Сноудън първо ще трябва да се сдобие с гражданство, за да може да пътува спокойно до Исландия.
Рейкявик има практика в даването на гражданство на дисиденти – през 2005 г. парламентът на ледената държава единодушно гласува да бъде приютен Боби Фишер. Бившият световен шампион по шахмат трябваше да бъде екстрадиран в САЩ заради нарушаване на санкциите срещу бивша Югослявия с появата си на турнир там.



















"Ю Ес нюз енд уърлд рипорт"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване