06/23/13 01:57
(http://e-vestnik.bg/)

Няма как свободните да смятат, че Борисов ще им е партньор

Защо точно този бутон изкара хората - очевидно, за да излязат десет хиляди миналия петък, те много добре са знаели кой е Пеевски - знаели са затова, че той си другаруваше с Борисов, беше в предишния парламент и начело на медийната империя, която крепеше властта.
Но не беше шеф на ДАНС - това е явно границата на търпимост. Задкулисието може да поддържа властта - подигравайки се на всички и подменяйки реалността през медиите, но когато БСП клекнат на ДПС и сложат Пеевски на толкова видно и ключово място - всичко се взривява под краката им.

Без да ви дразня, тук има роля и самото клише - срещу БСП се вика лесно и възгласът “червени боклуци” слепва много и различни хора - “спираме комунистите” и т. н. Като чели така сме в комфорт, а всъщност “системата” не е спряна - на площада има доста хора, които подкрепят ГЕРБ и ги искат отново на власт. Тоест за тях задкулисието не е проблем, проблем е, че то не обслужва техния патрон - затова плакатите срещу Корпорациията и Олигархията са малко, централата на ГЕРБ не е обект на силно внимание - макар че те именно доизградиха този монстър.
Дори възмущение няма, че Борисов твърди, че ще го убият в ареста, което е нечовешка глупост ( може би защото всички свикнаха с неговата невменяемост).

Искам само да кажа, че възгласът за “червените боклуци” - няма да доведе до решение - за информация всеки трети поддръжник на БСП не одобрява действията на кабинета и БСП.

Но ако този протест върне на власт онази мутра - значи нищо не сме разбрали като общество, а инфантилно си подскачаме за негова радост, за удоволствие на Пашата, котараците и кукловодите на прехода, чийто продукт е той.

Мислете - с клишета няма да стане. Трябва да се демонтира моделът. И когато тези паднат, трябва пак да излезем, а не някой да ми дудне - “Абе, той е десен, ЕНП го харесват, важно е, че каза, че ще спре “Белене”, американците го поддържат…” Това го слушах, докато той демонтираше демократичния фундамент пред очите на всички. Бях представител на “интернет интелигенцията”, която го е свалила, “без съзнание, че помага на комунистите” (така твърдяха “анализаторите” и пропагандата на ГЕРБ). Сега съм пък интернет лумпен, който пак сваля властта.

Но системата остава неразградена - за това не се говори достатъчно. По-лесно е просто да се вика “червени боклуци”. А трябва да се мисли. Сега имаме невероятен шанс да направим смислено обществено усилие, без да падаме толкова лесно в клишето. Разделителната линия минава между свободните и мафията. Ако свободните решат да сложат страната на коловоза на правовата държава, трябва да държат шайката на Борисов в пълна изолация. Защото той е антидемократичен. Това, че има подкрепа само трябва да ни държи нащрек. Няма как свободните хора да смятат, че ако техни представители все пак влязат в парламента, той ще им е партньор. Ако го мислят, значи не си е струвало усилието. Възгласът не е свързан с цветове, а с ценности и с искане на драматична промяна на дълбоко корумпираното и произвеждащо погнуса състояние.

Трябва да се мисли много, защото усещането е, че сега може да се направи повече от обикновено.

————
* Коментарът е бележка в личния профил във Фейсбук на авторката. Тя е шеф на Института за развитие на публичната среда.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване