06/26/13 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Die Presse: Газопроводът "Набуко" остава без доставчик

Подкрепеният от Европейската комисия газопровод "Набуко" трябваше да пренася каспийски газ до Европа от края на 2017 година, а азербайджанското находище "Шах Дениз" бе оценявано като най-важният източник на газ за проекта. Консорциумът, който разработва находището обаче е избрал конкурентния проект за Трансадриатическия газопровод - ТАП (ТАР) през Гърция, Албания и Италия, посочва изданието, без да цитира източници.
В консорциума TAP участват компаниите British Petroleum (BP), Statoil, Total, Lukoil, иранското петролно дружество NIOC, турската TPAO и азербайджанския енергиен гигант СОКАР (SOCAR). Неотдавна BP обяви официално, че решението ще бъде оповестено в края на юни 2013 година.
Aкционери в консорциума "Набуко" са австрийската OMV, унгарската FGSZ, българската "Булгаргаз", румънската Transgaz и турската BOTAS.
Неотдавна газопроводът Набуко-Запад получи политическа подкрепа от президентите на България, Румъния, Унгария и Австрия.
Трасето на TAP е около 500 км и е доста по-късо от това на „Набуко", който е планиран за 1300 км. Въпреки това Трансадриатическият газопровод ще е по-скъп, защото значителна част от него ще е под вода.
При това положение за България, Сърбия и Централна Европа остава природният газ, доставян през трасето на „Южен поток" от руската компания „Газпром".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване