06/26/13 17:04
(http://www.hsnovini.com/)

Александровската гробница впечатли японски археолози

Александровската гробница впечатли тримата японски археолози, които в началото на седмицата дойдоха на обиколка из популярни археологически обекти в региона. Уникалната гробница ще бъде включена в научен доклад, който ще бъде представен догодина на научен форум в Япония. Така археолозите от страната на изгряващото слънце ще хвърлят светлина върху непознатите за японците цивилизации, съществували по нашите земи.

Тримата археолози Риичиро Обара, Казуоки Такеучи и Хидео Икеда са членове на Националната асоциация на археолозите в Япония. В България пристигат за първи път, специално заради Тракийската гробница край село Александрово, разказаха гостите днес на пресконференция в Туристическия информационен център в Хасково.  Те се запознали със световно значимия културно-исторически  паметник по време на голямото туристическо изложение в Япония.

Археолозите  са впечатлени от колекцията златни и сребърни накити от времето на траките. Огромен интерес за тях представляват стенописите в гробницата. Фигурите на хората и животните, са изобразени реалистично- не като богове и отделно от религията. Според тях това е най-прекрасното и забележително в Александровската гробница. Стенописите й я правят уникална, споделиха гостите.

Археолозите посетиха още гробниците в Свещари и Казанлъшката, които също ще бъдат включени в доклада им. “Няма аналог на тракийските гробници. В Япония имаме погребения от този период, но в тях няма нищо впечатляващо. Докато траките са изработвали накити от злато, нашите прадеди са правили глинени съдове”, споделиха японците.

“Българските археологически обекти са слабо популяризирани в света. За това правителството трябва да направи всичко възможно да рекламира в чужбина това историческо съкровище. Така  България ще бъде посещавана от много повече туристи”, казаха още те.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване