06/26/13 13:04
(http://www.klassa.bg/)

Бактерии мутанти заплашват МКС

Бактерии мутанти, способни да оцеляват и при най-суровите космически условия, живеят в МКС и върху външната й обвивка още от 1998 г., когато тя бе създадена, съобщава испанският „АBC“. Вече те стават сериозна заплаха за станцията и за здравето на обитателите й.
Още преди една година Анатолии Григорев, вицепрезидент на Руската академия на науките, повдигна въпроса на научна конференция. На станцията са идентифицирани 76 различни микроорганизми, част от които са крайно опасни. Тези микроби предизвикват корозия на металите и полимерите и могат да причинят повреди в оборудването, смята академикът. Мутантите могат да предизвикат и инфекциозни заболявания на членовете на екипажа.
Изданието припомня и случая с „Аполо-12“ през 1969 г., който върна на Земята камерата, престояла на Луната 2,5 г. В нея бяха намерени живи бактерии Streptococus mitis.
На борда на руската станция „Мир“ пък бяха открити през 1990 г., 4 години след началото на мисията й, 90 вида бактерии. През 2001 г. те станаха вече 140. Космонавтите съобщаваха за корозирали тръби и дупки във въздухопроводите.
Всички опити да се унищожат бактериите на МКС досега са завършвали с неуспех, отбелязва вестникът. Сега се планира на станцията да бъде изпратена силна ултравиолетова лампа.
Що се отнася до бактериите по външната страна на МКС, какви са техните мутации е пълна загадка.
Бактерията е първото живо същество на Земята и остава неин истински владетел, независимо, че човекът смята, че я е подчинил, отбелязва авторът на публикацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване