06/26/13 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Българска банка за развитие за 2 години предоставила над 330 млн. лева за малкия бизнес

Българска банка за развитие за последните две години е предоставила над 330 млн. лева нови директни кредити на компании от сектора на малкия и среден бизнес, съобщиха от банката. Спрямо 2010 година собствения кредитен портфейл на ББР е нараснал с над 50% и към края на 2012 година достига 608 млн. лева. За същия период държавната банка е отпуснала 130 млн. лева кредитни линии на банки-партньори за финансиране на проекти на малки и средни предприятия при облекчени условия. Над 90% от тези средства вече са усвоени.

Към настоящия момент броят на директно отпуснатите от групата на ББР кредити за микро-, малки и средни предприятия достига 488 при среден размер на кредита 1,2 млн. лева. За сравнение, в края на 2010 година предоставените от ББР кредити са били 225 броя при среден размер на от 1,8 млн. лева.

През последните две години ББР продължи дейността си по привличане на средства от международните финансови институции. Нови кредитни линии за над 150 млн. евро бяха договорени от чужбина при по-изгодни спрямо масовия пазар условия.

„Лошите“ кредити с просрочие над 90 дни при ББР са 14.7%, посочват от банката.
В рамките на 2011 и 2012 година ББР разходите за провизии на ББР възлизат на 90 млн. лева. Този значителен финансов негатив беше поет изцяло от текущия резултат на банката, като по този начин капитала на ББР беше съхранен. През последните две години ББР инвестира значителен ресурс в модернизация на информационните си системи, в организационното си изграждане и повишаване административния капацитет на персонала. В резултат на това ББР придоби реална способност да изпълнява още по-амбициозни проекти на държавата в подкрепа на българския малък и среден бизнес, смятат от държавната банка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване