06/26/13 05:22
(http://offnews.bg)

Ден 13: Парламентът под обсада (на живо)

Протестът пред парламента, ден 13. Снимка: Асен Генов

Очаква се днешният 13-и ден да е критичен за протестите, избухнали заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и прераснали в антиправителствен бунт.

Очакват се провокации с цел протестът да престане да бъде мирен, предупреди преди минути Антоанета Цонева в основната група на протеста “ДАНСwithme ден 7″.

“Непрекъснато постъпва информация, че днес ще е критичен ден – ще бъдат направени опити за остри провокации с цел протестът да престане да бъде мирен – не се поддавайте на призиви за агресия, не влизайте в сблъсъци, посочвайте провокаторите на полицията и ги изолирайте – силата на нашия протест е в това, че свободен и мирен, трябва да се запази такъв, за да постигне целите си #ДАНСwithme – голямото пиене на кафе е тази сутрин от 8.30 пред парламента :) всеки както го предпочита – с мляко или черно, но най- важното – споделено с непримиримост и с приятелите ни :) ”, написа преди минути в основната група на протеста #ДАНСwithme ден 7″ Антоанета Цонева.

Протестите започнаха още в 8,30 ч., когато хората, които досега задаваха тона на протестите се събраха за флашмоб при задния вход на парламента, откъдето влизат депутатите за днешното заседание на Народното събрание. Предварително протестиращите обявиха, че на флашмоба ще поискат да поговорят с депутатите за “…оставка, избори и още нещо”.

Какво се случва при парламента следете на живо тук:


Live streaming by Ustream

Ето и хронология на случващото се при парламента:

8,30 ч. - срещу задния вход на парламента са се събрали поне 200 протестиращи. Достъпът им до депутатите е отрязан – протестиращите са оградени от полицейска лента. Десетки служители на реда пазят депутатите. Протестиращите са “въоръжени” с национални знамена и свирки.

8,38 ч. – Протестиращите посрещат влизащите депутати със скандирания ”Оставка!”, “Мафия”, “Уууу”, “Катарзисът от нас, оставката от вас”, “Червени боклуци”, “Долу БСП”.

8,40 ч. – депутатите се опитват да избегнат протестиращите, като влизат от другите входове на парламента. Протестиращите ограждат сградата и викат “Уууу” и “Оставка”. Те са вече поне 500 души и се увеличават с всяка изминала минута.

8,45 ч. – Откъм парадния вход на парламента протестиращи хвърлят домати по сградата. Петър Курумбашев от БСП влезе от страничния вход  на НС, откъм БАН и обясни на журналистите, че не се притеснявал от протестиращите, но предпочел да мине от страничния вход.

8,55 ч. - Протестиращите са вече поне 1000. Блокирали са 3 от 4-те страни на парламента. Не достигат хора единствено за блокада на сградата откъм Софийския университет. Оттам влезе кола, от която слезе Мая Манолова. Тя се шмугна в сградата през единствения неблокиран вход на парламента, откъм СУ.

8,48 - Мая Манолова излезе при протестиращите пред парадния вход, за да се опита да говори с тях. Хората обаче реагираха със скандирания “Червени боклуци!” и “Оставка”. Пазят я полицаи и метални заграждения. В крайна сметка червената депутатка се отказа. В момента говори пред част от журналистите, отразяващи протеста.

9,02 ч. – Броят на протестиращите вече наближава 2000 души. Парламентът е блокиран. Хората викат “Оставка”, “Червени боклуци”.

9,07 ч. - През единствения свободен вход – откъм СУ – през загражденията влязоха шест патрулки, с които по всяка вероятност депутатите ще се опитат да напуснат сградата на парламента. Хората непрекъснато се увеличават. Вече са над 2000.

 

 

 

Останалите протести днес

Тази вечер контрапротест в защита на Пламен Орешарски ще се опита да стигне до мирния протест, започващ традиционно от 18,30 ч. пред Министерския съвет и в който по всяка вероятност ще се влеят протестиращи от Пловдив, които заявиха такава готовност.

Контрапротестът започва в 18 ч. от НДК. Шествието е с маршрут НДК-бул. “Витоша”- пл. “Света Неделя”. Крайната му точка е Министерски съвет, откъдето тръгва антиправителственият протест. Крайният час на основния протест е 22, а на контрапротеста – 21.

Животновъдите също излизат на протест днес. В 12.00 часа те се събират пред сградата на Министерство на земеделието и храните. Акцията на животновъдите е срещу бездействието на правителството и блокиране в работата на администрацията, твърдят фермерите. Животновъдите обявиха притеснението си, че от март до сега администрацията не е провела преговори за одобрението на субсидиите за тази година.

В Благоевград имат намерение да преминат към гражданско неподчинение. Там бунтът избухна, защото Орешарски назначи за областен управител Муса Палев от ДПС. Там се заканват, че протестите им няма да бъдат  само мирни, както досега – пред сградата на Областната администрация.

В Пловдив също ще има протест срещу новоназначения областен управител. ВМРО готвят блокада днес на пътя за курортния град Банско. Вече се организира и контра протест – в подкрепа на премиера Пламен Орешарски.

Статията "Ден 13: Парламентът под обсада (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване