06/26/13 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Здравните системи харчат все повече

Въпреки че са под контрол, разходите за здравеопазване в големите индустриализирани държави ще продължат да растат, достигайки 9,5% от брутния вътрешен продукт /БВП/ в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ през 2060 г.
През 2010 година те бяха 6% от БВП, според оценки на ОИСР, публикувани във вторник.
Холандия е пред Франция и Дания, които харчат за здравеопазване доста над средното за ОИСР и може да стигнат над 11% от БВП до 2060 г., въпреки положените усилия за контролиране.
Ако не се предприемат действия за ограничаване на тези разходи, те биха могли да достигнат 14% от БВП в ОИСР и близо 16% във Франция.
В страните от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Индонезия, Китай и Южна Африка/ увеличението ще бъде до 9,8% от БВП до 2060 г., ако не се направи нищо, или 5,3%, ако се вземат мерки.
Според ОИСР "демографският ефекти и повишаването на обезщетенията е само една сравнително малка част от причините за общото нарастване на разходите". Очакваното увеличение се дължи на "комбинирания ефект на технологичния прогрес и повишаването на цените", включително на разходите за дългосрочни грижи.




















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване