06/26/13 05:36
(http://www.klassa.bg/)

Как класическата музика влияе на виното

Производител от Германия, който пуска класическа музика на виното в процеса на ферментация, твърди, че резултатът е напитка с по-голяма плътност и по-наситен аромат, предаде ДПА.

В продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от "Приспивна песен" на Брамс до "Кармен" на Бизе.

Резултатите говорят сами - 25 доброволци, тествали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика.

"Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава",

казва производителят.

Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, които твърдят, че звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло.
"Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Буц казва, че ферментиралите под звуците на класическа музика вина физически не се различават от останалите, но имат по-голяма плътност и по-наситен аромат.

Други винопроизводители в района вече са последвали примера на своя колега. Местна институция дори е направила проучване.

Изследователите не са открили аналитични или сензорни доказателства за влиянието на звука върху виното. Те обаче са установили, че винените дрожди са много по-активни в началото на ферментационния процес, ако са стимулирани от звукови вълни.

Научният отговор на въпроса "Защо?" засега остава, но някои винопроизводители смятат, че звуковите вълни от високоговорителите помагат за размесването на дрождите. Така на микроорганизмите не им се налага да изразходват собствената си енергия, за да се хранят със захар. Вместо това дрождите я съхраняват и влияят върху виното по други начини.




















ДПА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване