06/26/13 13:13
(http://www.klassa.bg/)

М. Драги: Паричната политика не създава растеж, само го подкрепя


Европейската централна банка (ЕЦБ) направи толкова, колко може, за да стабилизира финансовите пазари и да подкрепя икономиката в еврозоната, заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. По думите му, сега правителствата и парламентите трябва да направят всичко възможно, за да успеят да повишат потенциала за икономически растеж.

Според Драги паричната политика не може да създаде реален икономически растеж. Ако растежът е в застой поради това, че икономиката не произвежда достатъчно, или защото фирмите са загубили своята конкурентоспособност, това е извън правомощията на централната банка, подчерта Драги.

Той отново призова правителствата да окажат по-голяма подкрепа на растежа чрез провеждане на необходимите реформи. Те включват намаляване на бариерите за навлизане на нови компании и на младите хора в бизнеса, и премахване на тежести за бизнеса - като сложното данъчно и трудово законодателство или изкривената регулация. Реформите на пазара на труда са от съществено значение, смята Драги.

Шефът на ЕЦБ посочи, че при основния “сценарий” се очаква постепенно икономическо възстановяване на еврозоната към края на годината. Президентът на ЕЦБ за пореден път отбеляза, че нивата на обмяна на еврото не представляват цел за политиката, провеждана от ЕЦБ. Все пак той допълни, че курса на еврото е важен за ценовата стабилност и за растежа в еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване