06/26/13 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Сагата със Сноудън - издъни ли се правителството на САЩ?

Ройтерс

Правителството на Барак Обама прекара последните няколко седмици в уверения, че е способно да упражнява власт отговорно, след като Едуард Сноудън разкри неговата глобална шпионска програма. Сега правителството трябва да докаже, че може да упражнява властта ефективно.

Докато 30-годишният Сноудън си играе на котка и мишка с единствената свръхсила в света, американски правителствени служители са изправени пред въпроса дали са оплескали задачата за екстрадирането му от Хонконг, за да бъде обвинен за изтеклата от него секретна информация.

Най-новият епизод от сагата със Сноудън поставя друг род въпроси за едно правителство, което прекара седмици в отклоняването на въпросите дали е злоупотребило с власт при събирането на данъци, разследването на криминална дейност и борбата с тероризма.

В понеделник представители на правителството заявиха, че са сторили всичко по силите си, за да изправят Сноудън пред съда. Предизвикателното поведение на Китай, а не толкова бюрократична непохватност позволиха на 30-годишния бивш сътрудник на ЦРУ да се измъкне от Хонконг, докато официалните лица обмисляха искането на Вашингтон за екстрадиция, казаха те.

“Това беше съзнателно решение на правителството да пусне беглеца въпреки валидна заповед за арест”, заяви на брифинг говорителят на Белия дом Джей Карни.

Карни каза в понеделник следобед, че САЩ предполагат, че Сноудън все още е в Русия, след като избяга от Хонконг в Москва през уикенда.

Други представители на правителството се опитаха да разсеят всякаква мисъл за бавни действия, откакто Сноудън за първи път направи публичните си разкрития на 9 юни и отхвърлиха твърденията, че са могли да предприемат други действия за задържането на Сноудън, който получил достъп до секретна информация в качеството си на системен администратор на компания подизпълнител на Агенцията за национална сигурност в Хавай.

Точното местоположение на Сноудън беше мистерия в понеделник, когато Русия устоя на натиска на Белия дом да го спре по време на бягството му от американско преследване.

Репортери, качили се на полет на Аерофлот от Москва за Хавана, не видяха Сноудън в самолета. Капитанът каза на репортерите: “Няма го Сноудън, няма го”.

Еквадор заяви, че разглежда молбата на Сноудън за убежище, а адвокати в разследващата група “Уикилийкс” изпратиха до Исландия молба да го приеме.

Решението на Сноудън да избяга създава още едно главоболие за правителството на Обама, което вижда как приоритетите му като имиграционната реформа са заплашени от поредица от скандали.

Републиканците в Конгреса казват, че правителството на Обама е злоупотребило с власт в случаи на необективен подход на данъчни служители при извършването на данъчни проверки на консервативни организации и в случаи на конфискуване на репортерски телефонни записи в процеса на разследване на изтичане на информация.

Що се отнася до разкритията за АНС, повечето законодатели вече са били информирани за програмата за следене и малцина повдигнаха възражения. Критиките на републиканците бяха насочени главно срещу Сноудън и Китай, а не толкова срещу правителството.

Това може да се промени, ако скандалът се проточи. Републиканецът от Ню Йорк Питър Кинг заяви в понеделник, че Обама е трябвало да бъде по-твърд към китайските власти, които фактически контролират полуавтономния район Хонконг.

“Мразя да съм в центъра на криза, мъчейки се да отгатна какво мисли президентът, но къде е той? Къде е президентът? Защо не говори на американския народ? Защо не е по-твърд спрямо чуждестранни лидери?”, заяви Кинг по телевизия Си Ен Ен.

Има също въпроси, които може да станат все по-неприятни, за това как Сноудън е успял да свали и вземе секретни документи по време на работата си на Хаваите за фирмата подизпълнител на АНС “Буз Алън Хамилтън”. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване