06/26/13 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Силвио Берлускони - осъденият премиер

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

След 26 месеца, 50 съдебни заседания и безчет писания на репортери по случая, само за 4 минути съдът произнесе присъдата срещу Силвио Берлускони, с която заби последния гвоздей в ковчега на репутацията на политика-плейбой, посочва британският в. “Гардиън” по повод осъждането на бившия италиански премиер за злоупотреба със служебно положение и за склоняване към проституция на непълнолетната мароканка Карима ел Махруг, известна като Руби.

“Индипендънт” цитира Масимо Джанини, заместник-главен редактор на италианския в. “Република”, според когото присъдата е достойна за пример и е наказание за цялата корупционна мрежа, изплетена от бившия премиер.

Жените осъдиха Берлускони, пише френският “Монд”, като подчертава, че по ирония на съдбата присъдата на бившия премиер беше наложена не само по дело, породено от неговата слабост към красивите жени, но и беше произнесена от изцяло дамски съдебен състав.

Присъдата подлага на натиск правителството на Енрико Лета, сформирано само преди два месеца, посочва в. “Ню Йорк таймс”. Натискът ще се засили, когато през есента Касационният съд ще се произнесе по делото срещу Берлускони за данъчни измами, допълва вестникът.

В. “Соле ветникуатрооре” цитира реакции на водещи италиански политици. Вицепремиерът и бивш министър на правосъдието при Берлускони Анджелино Алфано призова партийния си лидер да окаже съпротива. Ренато Брунета, бивш министър в кабинета на Берлускони и лидер на парламентарната група на “Народа на свободата” в Камарата на депутатите нарече решението на съда “подривно”. Това е опит за убийство на Берлускони чрез присъди, коментира лидерът на парламентарната група на “Народа на свободата” в Сената Маурицио Гаспари.

Сп. “Еспресо” посочва, че апелативният процес може да започне през есента, но дотогава ще бъде произнесена окончателната присъда по делото за данъчни измами срещу Берлускони и той може да бъде изваден от политиката за пет години.

В. “Фато куотидиано”, който първи разкри скандала “Рубигейт” преди три години, излиза на първа страница с карикатура, на която две сексапилни полицайки размахват белезници около Берлускони.

Разследването установи, че на партитата във вилата на Берлускони в Аркоре, на които е присъствала и непълнолетната Руби, е имало еротични танци с дегизирани по най-различен начин момичета, в това число като полицайки или дори като американския президент Барак Обама. Вестникът отбелязва, че в хода на разследването доста хора са лъгали и сега могат да бъдат обвинени в лъжествидетелстване.

В. “Унита” съобщава, че тази вечер в Рим ще има демонстрация в подкрепа на Берлускони и против “талибанското миланско правосъдие”. Изданието допълва, че след произнасянето на присъдата акциите на медийната империя на Берлускони “Медиасет” са “рухнали” на борсата.

В. “Кориере дела сера” посочва, че съдът е дал по-голяма от очакваната присъда на Берлускони, защото е променил виждането си за характера на злоупотребата със служебно положение, извършена от него. Досега се смяташе, че съдът ще прецени, че е имало незаконно подбудителство от страна на Берлускони. По-строгата присъда показва, че съдът е преценил, че Берлускони е злоупотребил със служебно положение, прибягвайки до принуда.

Присъдата залага истинска мина за правителството на Енрико Лета, в което участва и партията на Берлускони, която вчера се разбунтува срещу решението на съда, посочва в. “Стампа”. Изданието информира още, че съдиите ...

Публикувана на 06/26/13 21:28 http://e-vestnik.bg/17954/silvio-berluskoni-osadeniyat-premier/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване