06/27/13 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Първият говорещ робот заминава за МКС да си чати с астронавтите

Първият космически разговор между астронавт и робот ще се състои през август т.г., когато Киробо с японски астронавт ще замине за Международната космическа станция, предаде „Дейли мейл“. Киробо идва от „кибо“, което на японски означава надежда, и робот. Неговите създатели направиха в Токио демонстрация на уменията му да разговаря и роботът отговори на въпроси на журналисти. Киробо е рожба на рекламната и пиар компания Dentsu, Изследователския център на модерна наука и технологии, Токийския универстет, Robo Garage и Toyota Motor Corp. „Русия първа изстреля космонавт, САЩ първи стъпиха на Луната, а ние искаме Япония да е първата, която ще изпрати в Космоса робот-астронавт, който да си комуникира с хората“, заяви Йоричика Нишиджима, мениджър на проекта. Томотака Такахаши, шеф на Robo Garage
и доцент в Токийския университет, изрази надежда, че говорещи роботи като Киробо скоро ще започнат да помагат на астронавтите, работещи в Космоса. Тъй като Киробо няма да извършва физическа дейност, той е по-малък от останалите роботи, изпращани на МКС и е висок само 34 см.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване