06/27/13 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Сагата Сноудън продължава

Джулиан Асанж коментира случая Сноудън. Снимка: от тв екрана

Едуард Сноудън - историята ще бъде благосклонна към него, пише вестник “Гардиън”. “Америка е благословена с първата поправка, която не допуска цензура и осигурява в значителна степен защита на свободата на словото”, отбелязва в своя редакционна статия вестникът.

Администрацията на Обама обаче показа смайваща агресивност не само в криминализирането на огласяването на секретна информация, но и поставяйки в последно време репортери под наблюдение. Тя събираше данни за комуникациите им, за да “следи източниците им на информация, които очевидно са от значение за обществото”, коментира още “Гардиън”.Решението на Едуард Сноудън да бяга е правилен тактически избор, пише вестник “Индипендънт”. След огласената от Сноудън информация критиците на САЩ съзряха възможност да отвърнат на реторичния огън, смята “Вашингтон пост”.

“Възможно е да минат години, преди да могат да се измерят цялостните последици от огласената от Едуард Сноудън информация. Но неговите разкрития за свръхсекретни програми за следене вече си имат своята цена за американското правителство: враговете на Америка получиха изключително могъщо средство, с което да представят Вашингтон като лицемерен защитник на демократични ценности, към които той самият не се придържа у дома”, коментира изданието.

“Ню Йорк таймс” посочва, че вчерашните изявления на президента на Русия Владимир Путин във Финландия във връзка със Сноудън и искането от страна на Вашингтон той да бъде екстрадиран са подчертали възможните дългосрочни вреди върху отношенията на САЩ с Пекин и Москва.

“Отбелязвайки, че Сноудън се смята за правозащитник, който се бори за свобода на информацията, Путин даде ясно да се разбере, че за президента Обама ще е по-трудно да претендира за морално превъзходство, когато оказва натиск върху чуждестранни лидери да спрат да репресират несъгласните и да прекратят кибератаките”, коментира вестникът.

Още не се знае дали Сноудън ще отпътува от Москва или ще заживее на летище Шереметиево

Руският президент Владимир Путин призна, че бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, издирван от Вашингтон за шпионаж, “все още седи в транзитната зона на московското летище Шереметиево”. “Няма яснота дали Русия има намерение да предаде на САЩ информатора”, разгласил данни за тайни американски операции за електронно наблюдение. Така руското мрежово издание “Газета” обобщава развитието на “главния международен скандал от последните дни”.

Сноудън поиска политическо убежище от Еквадор. Той напусна Хонконг със самолет на руския “Аерофлот” и се предполага, че след транзитен престой в Москва ще отпътува за латиноамериканската държава.

Русия няма да предаде Сноудън на САЩ, защото двете страни нямат споразумение за екстрадиция, каза вчера Путин на пресконференция. По-късно Белият дом заяви, че Москва има ясна юридическа основа да експулсира Сноудън - обвиненията в шпионаж и статусът на документите, с които пътува, след като Вашингтон е анулирал паспорта му.

“Газета” припомня, че Еквадор вече е предоставил убежище в лондонското си посолство на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, търсен от шведските власти. В тази връзка помества коментар на Путин, цитиран по Интерфакс: “Той (Асандж) също като Сноудън се смята за правозащитник и се бори за разпространение на информация. Задайте си въпроса трябва ли такива хора да бъдат предавани, за да ги пратят в затвора, или не? При всяко положение бих предпочел да не се занимавам с подобни въпроси, защото все едно че стрижеш прасе - квичене много, а вълната е малко”.

Руският президент предложи въпросът да бъде разгледан от директора на ФБР Робърт Мълър и шефа на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников. ...

Публикувана на 06/27/13 22:08 http://e-vestnik.bg/17967/sagata-snoudan-prodalzhava/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване