06/29/13 13:08
(http://e-vestnik.bg/)

Бюлетини, русалки, „Атака”, „Махат Ботев” и други медийни шашми

Фейсбук, социални мрежи, блогове стават също толкова важни, колкото традиционните медии. Колаж: e-vestnik.bg

Преди да нагазя в някои примери на медийна истерия и манипулации, искам да кажа, че аз съм съгласен да махнат от учебниците “Майце си” на Ботев и да сложат “Колко си хубава” на Фотев, каквото предлагат в учебните програми.
Учебниците са пълни достатъчно с Ботев и възрожденски революционни призиви. Затова Волен Сидеров още ни освобождава от турско робство, а по площадите викат „Турци сте!”. Може и с едно-две стихотворения по-малко.
Нима и след 50-100 години все едно и също ще се учи в училище? Който е чел своята читанка, наивно иска и три поколения след него до четат същата. Не може ли да се добави нещо по-съвременно – Фотев, Радичков, Радой Ралин, Георги Марков, Станислав Стратиев?
Някои хора казват – ама не може ли да включат и това, без да махат онова. Те си представят главата на ученика като фуния, в която се налива от всеки автор по малко. И колкото може провече да побере. Да, ама не може. Няма и как в програмите да се преподават безброй произведения. Както и да е, това е дълъг спор.

Тия дни прочетох в сайта offnews.bg „Орешарски върна монопола в хазарта на Васил Божков” (виж тук).
Поводът е, че достъпът до над 20 сайта за хазарт и залагания, които не са получили лиценз, е спрян. Скандалът е голям, защото хиляди българи имат там акаунти, с реални пари в тях – по 20, 50 или 100 евро. Това никой не го обясни в медиите. Сега ги губят, освен ако не заобиколят тази китайска цензура, както подсказва сайтът bivol.bg (виж тук)
У нас отдавна се опитват със закон да ограничат интернет залаганията, за да нямат конкуренция казина, игрални зали, „Еврофутбол” и др. И няколко медии, вкл. в. „24 часа” (виж тук) работеха в полза на тогавашния монополист в хазарта Васил Божков. И сега най-после мечтата на хазартните монополисти се сбъдна. Ударени са над 20 сайта.
Като стар „симпатизант” на Васил Божков, самият аз първоначално посегнах да напиша нещо такова - как премиерът Орешарски обслужил Божков. Същият Орешарски, навремето изгонен със скандал от СДС, защото като кандидат за кмет на София поискал да се среща с Васил Божков.
Да, ама, не е така. Оказва се, че затварянето на сайтовете е по решение на съда, в резултат на поправките в Закона за хазарта, приети от миналия парламент.
Тоест – не може да се каже, че Орешарски е върнал нещо на Божков. Дори може да се каже, че ГЕРБ му е върнал, ако трябва да насочим по-точно гнева на читателя и да предизвикаме обратни политически страсти. А пък доколко Божков сега е монополист в този бранш е отделен въпрос.

Но случката иде де покаже как медии пускат на читателя това, което му се иска да прочете.

Не винаги е въпрос на съзнателна лъжа,

за да бъде злепоставен някой. Често е обикновено атрактивно преувеличение или съчинителство, за да привлече читателя. Или истерия на самите журналисти – ааааа, махат, слагат, пускат, дават…

Заглавието “Гавра с Ботев” е прочетено над 20 хил. пъти в сайта Крос.бг.

Неотдавна от различни медии заваляха отново блестящи примери за манипулативни заглавия – „Махат Ботев от учебниците” (виж например тук, тук и тук).

Ето и още един сравнително обективен информационен източник: Например и dariknews.bg - „Вадят от учебниците „Майце си” на Ботев, изхвърлят и романа „Тютюн”. Тук е по-точно – не махат Ботев, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване