06/30/13 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел поиска обяснения от Вашингтон за подслушването на мисиите на ЕС

 

Европейската комисия е поискала обяснения от Вашингтон във връзка с подслушването на дипломати от мисиите на ЕС, съобщи АФП. „Свързахме се веднага с американски представители във Вашингтон и в Брюксел и ги уведомихме за информациите (в сп. „Шпигел“). Отговориха ни, че ще проверят и ще ни се обадят“, се казва в изявление на Еврокомисията.
Агенцията за национална сигурност на САЩ е упражнявала  „електронно следене” на дипломати от мисиите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон, както и в седалището на ЕС в Брюксел. Това установи германското списание „Шпигел”, чиито сътрудници са успели „частично” да се запознаят със секретните документи, с които разполага бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън.
В документ с гриф „строго секретно” от септември 2010 г. подробно е била описана цялата процедура за следене на представители на дипломатическите структури на Евросъюза.
 „Шпигел” съобщава, че в сградите на дипломатическите представителства са били монтирани подслушвателни устройства за прехващане на телефонни разговори. Освен това, експерти на агенцията са влизали във вътрешната компютърна мрежа на мисиите и са чели електронна кореспонденция и служебни документи.
Подслушване е било осъществено и  в сградата „Юстус Липсиус”в Брюксел, където работи Съветът на ЕС.
ИТАР-ТАСС цитира реакция на председателя на ЕП Мартин Шулц, който настоява бързо да се установи дали това е вярно и предупреждава, че то би имало серизно отражение върху отношенията ЕС-САЩ.
В.”Вашингтон пост” пусна на сайта си в събота вечерта 4 слайда за програмата PRISM. Става ясно, че тя е събирала широкоспектърна информация от 9 компании, предоставящи интернет услуги. Това са гигантите Microsoft, Google, Yahoo, Facebook, Youtube, Skype, AOL, Apple и  PalTalk. Един от слайдовете съобщава, че на 5 април 2013 г. „под капака” на PRISM са били 117 675 потребители на световната мрежа.
Друг слайд описва как се събират данните.
Официални лица в САЩ, включително президентът Барак Обама, твърдят, че програмата е с разрешение на Конгреса и с нея не се извършва нищо, нарушаващо правата на гражданите. След като Едуард Сноудън „освети” програмата, в САЩ бе заведено срещу него наказателно дело за издаване на секретна информация.
Ройтерс съобщава, че вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън е разговарял по телефона с президента на Еквадор Рафаел Кореа и е настоял страната да не дава убежище на Сноудън, който по някои информации се надява да отпътува за Кито от летище „Шереметиево”в Москва. Кореа е уверил Байдън, че ще послуша Вашингтон, но решението щяло да бъде взето, след като Сноудън се окаже на еквадорска територия.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване