06/30/13 12:15
(http://www.klassa.bg/)

България ще получава азерски природен газ

Природният газ, който ще бъде транспортиран от Азербайджан до Гърция, Албания и Италия ще бъде достъпен и за други страни. Това заяви вицепрезидентът на СОКАР Елшад Насиров, предаде APA.
Припомняме, през последните дни стана ясно, че проектът на Трансадриатическия газопровод (ТАР) е предпочетен пред проекта „Набуко", който ни засягаше пряко. С официално съобщение консорциумът "Шах Дениз" потвърди, че е избрал Трансадриатическия газопровод (TAP) да доставя обеми от природен газ от втория етап на проекта "Шах Дениз" на потребители в Гърция, Италия и Югоизточна Европа.
Насиров подчерта, че проектът на Трансадриатическия газопровод (ТАП) ще доставя 10 млрд. куб. м газ от находището „Шах Дениз II" до Гърция, Албания и Италия, „обаче азерският газ ще бъде достъпен за България също".
„Това е така, защото Гърция и България имат инфраструктура за пренос на газ", изтъкна той.
България може да стане първият купувач на доставения по Трансадриатическия газопровод газ, според Насиров, отбелязва БНР. Между Гърция, където ще мината тръбите и България, има съединителен газопровод, който може да работи в двупосочен режим. Ако това се окаже технически възможно, то България ще може по него да купува азербайджански газ още на първия етап от неговото транспортиране до Европа, заяви Насиров.
България има планове за закупуване на 1-2 милиарда кубични метра азербайджански природен газ на година, посочва азербайджански икономически сайт.
Насиров подчерта, че в бъдеще Черна гора и Хърватия също ще могат да използват азерски газ.
Интерконекторната връзка между България и Гърция се превръща в стратегически проект за гарантиране на енергийната диверсификация на България и е добре да започнат незабавно преговори с консорциума „Шах Дениз", гръцките партньори и Европейската комисия за гарантиране реализирането на проекта. Това се казва вчера в изявление на президента Плевнелиев по повод избора на консорциума „Шах Дениз" да заобиколи България и проекта „Набуко-Запад".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване