06/30/13 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Качиха Мутафова на Перперикон

Великата българска актриса Стоянка Мутафова беше качена до Перперикон с помощта на римска носилка. Това стана в събота вечер, за да може примата на българския театър да получи наградата "Златен Перперикон" за приноса й в българската и европейската култура. Призът беше присъден от организаторите на 13-ия международен фестивал на изкуствата "Перперикон-2013". Изкачването до върха по скалистите пътеки отне на Мутафова повече от един час. Да носят 120-килограмовата носилка, върху която седеше актрисата, се редуваха млади мъже от Свищов и от Стара Загора, облечени като римски легионери и като древни траки. Минути преди да поемат носилката римляни и траки проведоха битка в подножието на Перперикон. След това „враговете” се съюзиха, за да могат с общи усилия да пренесат Мутафова до скалния връх. Още в началото на прехода голямата актриса обяви, че се чувства като истинска римлянка и се държа като такава по време на цялото изкачване.

"Не искам да сляза от Перперикон, ще стана жрица!", извика Стоянка Мутафова след като й бе връчена наградата за принос към нашата и европейската култури.

„Стоянка Мутафова стана 13-ият ни лауреат, не сме имали по-добър, а тя е и най-красивата дама и това не е куртоазия”, заяви Николай Овчаров, съпредседател на сдружението "Перперикон–Мелпомена", което е организатор на фестивала. Той връчи златно копие на пръстена на първия известен покровител на изкуствата Птолемей ІІ Филаделф.

"Аз съм толкова развълнувана, че просто ми се плаче. Имам чувството, че не съм тук, а някъде другаде, имам чувството, че съм се преродила. И не ми се слиза вече долу, иска ми се да си остана тук, ще стана жрица и ще се моля за всички", сподели Мутафова през сълзи. "Блазе ви, че имате това, че живеете наоколо, блазе ви, че сте станали археолози. Моят баща мечтаеше да бъда археоложка, но аз пък станах артистка, да му се не види! Битката беше голяма вкъщи, аз дори издържах един много страшен и тежък конкурс, щях да уча във Флоренция, но останах в театъра…Толкова много се вълнувам, че не знам и какво да кажа. Ей така ми се иска да си остана тука, едно креватче да си туря, едно покривче отгоре и да си живея тука. Боже, че е хубаво, Боже, че е интересно!", каза Стоянка Мутафова, прекъсвана от аплодисментите на десетките хора, изкатерили Перперикон в последната вечер на фестивала.

"Тези камъни говорят, това е друг вид хубост, те ми шепнат нещо, но аз няма да го споделя с вас. Щастлива съм, че на тези години преодолях страха си да дойда тук. Благодаря на всички, че направихте това добро – да дойда и да видя това нещо", каза още актрисата. Тя разказа комичен случай от едно от посещенията си в Рим, когато била в музей на Нерон. "Аз там галех стените на храма, навън беше сигурно 50 градуса топлина, а вътре беше студено. Как е било строено, какви са били тези архитекти…А една наша министърка, която ни водеше, каза: "Нямам никакво отношение към тези минали камънаци, за мен сега, това, което става, е важно. И аз се обърнах и казах: "Е как ще става сега това без това?". Тя не можа да ме разбере, но както и да е. Още веднъж благодаря, искам да коленича, но ме болят краката", каза Мутафова. Подпряна на двамата съпредседатели, тя бавно падна на колене, сведе глава и замълча, а дошлите да видят награждаването дълго я аплодираха..

В края на церемонията Мутафова присъства на възстановка на древен тракийски огнено-винен ритуал, извършен на олтара на Дионис. Жрицата пророкува на голямата актриса дълъг живот и още успехи на сцената.

Падналият мрак след церемонията принуди носачите на Стоянка Мутафова да се откажат от тежката римска носилка. Голямата актриса беше пренесена на ръце през гората от легионерите и от траките.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване