06/30/13 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

Македонска блъсканица в политическия център

Отеснява ли политическият център след най-новото раздвижване на македонската политическа сцена и появата на двете граждански движения, които претендират наесен да се превърнат в партии?

В каква степен движенията на двамата изключени социалдемократи - ГРОМ на сегашния кмет на община Карпош Стевче Якимовски и Алианса за позитивна Македония АПМ на бившия премиер Владо Бучковски могат сериозно да застрашат позициите на Социалдемократическия съюз на Македония СДСМ и да станат новото политическо предложение за гражданите на предстоящите избори?

Според анализатора Георги Спасов появата на нови политически партии е нещо добро за Македония, а конкуренцията в политиката е здравословна за развитието. “Всеки, който не е доволен от политическите предложения на сегашните управляващи и опозиционни партии, трябва да се осмели да излезе със свои политически и кадрови предложения”, казва Спасов.

Той мисли, че тази допълнителна плурализация на македонското политическо пространство ще принуди и партиите, които сега са на власт, и партиите от опозицията да се организират и работят по-добре. “С появата на новите партии и движения като ГРОМ, Алианса за позитивна Македония и други, ВМРО-ДПМНЕ ще трябва да се защитава и да се бори с много повече субекти на политическата сцена, т.е. ще е възможно да бъде нападана от повече страни и на различни основания. СДСМ не трябва да се страхува от отлив на свои членове и свои избиратели. Здравата конкуренция в политиката е по-добра от принудителното единство”, смята той.

Професор Здравко Савески е доста скептичен за перспективите на новите политически субекти. “Досегашният опит показва, че гражданите не са склонни да оказват голяма подкрепа на новосформирани партии, създадени от бивши високопоставени функционери, които са се отцепили от партията-майка. Успехът им най-често е еднократен, а след това тръгват надолу”, казва Савески.

Той прави сравнение с опита на ВМРО-Народна на Любчо Георгиевски и НДСП на Тито Петковски, които по време на зенита си спечелиха по около седем процента от гласовете на избирателите. Той смята, че допълнително съмнение у гражданите предизвиква и това доколко автентични са тези партии и дали не става въпрос за нови “партийни сателити”, какъвто беше случаят със Социалдемократическата партия и Социалдемократическата уния.

“Показателно е, че тези партии се заявяват като центристки и мислят, че това пространство не е запълнено, докато анализите показват голяма поляризация. Гражданите не дават подкрепа на центристки партии, а на двете най-големи партии от левицата и десницата”, казва Савески. Той смята, че на македонската политическа сцена в момента шанс за успех има единствено силна лява партия, но с нови кадри.

И прогнозите на анализатора Алберт Муслиу са в посока на това, че новите партии не могат да направят сериозни размествания в разпределението на политическите сили. “Не очаквам, че двете новоформиращи се партии могат да претендират да бъдат сред първите две партии в страната. Виждам ги повече като решаващ фактор, като това, което стана с партията на бившия албански премиер Илир Мета. Ролята му за формиране на правителството на Сали Бериша бе решаваща и ще бъде важна за състава на новия кабинет на Еди Рама”, подчертава Муслиу.

Бившият македонски премиер Владо Бучковски подчерта на първата публична проява на новото движение, че новият коалиционен блок, съставен от Гражданския алианс за позитивна Македония, ГРОМ на Стевче Якимовски и евентуално Либералната партия на Ивон Величковски, както и други партии, които са готови да се присъединят, ще бъде най-приятната изненада на следващите парламентарни избори.

Все пак експертите препоръчват това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване