06/30/13 17:57
(http://www.klassa.bg/)

От понеделник дъждовете спират

Почти денонощие страната е обхваната от обилни валежи. В неделя те са по-значителни в Централна и Източна България, където има и гръмотевични бури. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН увеличи предварително обявените области с оранжев код заради дъждовете. Предупреждението е валидно за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра, Варна и Добрич.

Жълт код е в сила за областите Враца, Плевен, Стара Загора, Сливен и Бургас. В останалата част от страната обстановката е спокойна.
Привечер от югозапад валежите ще започнат да спират, обещават синоптиците. През нощта все още в източните райони ще превалява, но в сутрешните часове и там валежите ще спрат. Времето обаче ще остане хладно за края на юни. В понеделник през деня ще бъде ветровито, в повечето места с умерен западен, а по Черноморието - силен северозападен вятър, който едва привечер ще започне да отслабва.

Предупрежденията за опасни явления за понеделник отпадат. Жълт код е обявен само за областите Добрич, Варна и Бургас.

115 л/кв.м дъжд са паднали до тази сутрин над Нови пазар, измериха синоптиците от филиала във Варна на Националния институт по метеорология и хидрология. В Шумен валежите са били 80 л/кв.м.
Проливен дъжд в община Вълчи дол във Варненска област е нанесъл големи щети на къщи, улици и обществени сгради. Валежите са започнали около 2.30 ч. след полунощ и са наводнили приземните етажи на много къщи в района. Кметът на Вълчи дол Пенка Йорданова съобщи, че всички улици в общината са наводнени.
Нивата на реките в Ловешка област са се повишили значително през последното денонощие след падналите обилни валежи. Осем пъти се е покачило нивото на река Осъм при Троян, като тази сутрин е било един метър, при едва 13 см вчера. В Ловеч са измерени 110 см, при 34 см вчера. Със 60 см е по-високо нивото на река Бели Вит в Тетевен.
Най-много дъжд през последното денонощие в района е паднал в Троян - 52,8 л/кв.м.
Въпреки обилните валежи, които продължават и в момента, от „Гражданска защита” съобщават, че засега няма пострадали хора, наводнени къщи или други сигнали за бедствия и материални щети.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване