06/30/13 10:15
(http://www.klassa.bg/)

Тържества в Хърватия за членството в ЕС

В Хърватия днес ще се проведат тържества във връзка с присъединяването на бившата югославска република към Европейския съюз от 1 юли.

Ще вземат участие представители на всичките 27 страни членки на ЕС. На централния площад в Загреб с приветствие ще се обърнат председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.
"Първият ден на юли ще открие пред гражданите на републиката нови перспективи и възможности", посочи в петък пред парламента премиерът Зоран Миланович. Той припомни, че пътят на Загреб към ЕС е бил дълъг и трънлив. "Сега бъдещите ни успехи повече от всякога ще зависят от нас самите", заяви правителственият ръководител.
Мероприятията във връзка с присъединяването на Хърватия в ЕС започват най-напред по граничните пунктове, където се появяват табели с надписи "ЕС". На границите със Словения и Унгария се премахват митническите пунктове. Тържествата ще приключат с фойерверки късно през нощта в цялата страна.
Донякъде те ще бъдат помрачени от отсъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Тя няма да бъде в Загреб заради неотложни ангажименти във ФРГ, вероятно свързани с предстоящите през септември парламентарни избори.
През 2001 г. Хърватия и ЕС подписаха Споразумение за стабилизация и асоцииране. Заявление за присъединяване към ЕС Загреб подаде през 2003 г. и получи официален статут на кандидат през юни 2004 година. Преговорите за присъединяване започнаха през октомври 2005 г. и завършиха през декември 2011 г. с подписването на договор в Брюксел. Неговото ратифициране от парламентите на 27-те страни-членки на ЕС завърши едва през март 2013 година.




















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване