06/30/13 10:17
(http://www.klassa.bg/)

Увеличава се стронцият във водите под "Фукушима"

Съдържанието на радиоактивния изотоп стронций-90 се е удвоило през последните 10 дни в подпочвените води на авариралата през 2011 г. японска атомна електроцентрала "Фукушима-1", съобщава компанията оператор ТЕРСО.

Анализът на взетите проби на водата показват 3000 бекерела на литър, което надвишава нормата с 60 пъти. Миналата седмица не надвишаваше 1500 бекерела. От ТЕРСО отбелязват, че за момента причините за нарастването на радиоактивността в подпочвените води не може да бъде установена. В същото време не е регистрирано изтичането на замърсена вода в морето.
Течът на замърсена вода е един от основните проблеми на авариралата на 11 март 2011 г. АЕЦ. На територията на централата има над 360 000 тона вода с различна степен на радиоактивно замърсяване. Според специалистите всеки ден, поради притока на подпочвени води, нейното количество нараства с около 400 тона.
От района на аварирата станция се наложи да бъдат евакуирани над 80 000 души. Въпреки усилията на японските власти по обеззаразяването, над 54 000 от евакуираните могат да се завърнат в домовете си не по-рано от 4 години.




















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване