06/30/13 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

“Уолстрийт джърнъл”: Белият дом търси приемник на Бен Бърнанке

Белият дом търси приемник на президента на американската централна банка Бен Бърнанке, тъй като не очаква той да остане на поста си след изтичането на мандата му през януари догодина, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”.

Въпреки че самият Бърнанке никога не е казвал публично дали иска да остане начело на Федералния резерв, финансовият министър Джейкъб Лу изработва списък на потенциалните кандидати за поста с помощта на висши представители на Белия дом, уточнява всекидневникът, цитирайки запознати източници.

Съветници на президента Барак Обама вече са коментирали въпроса с представители на Сената, който трябва да утвърди номинацията на новия шеф на Управлението за федерален резерв (УФР). “Уолстрийт джърнъл” цитира говорителка на Белия дом - Ейми Бръндидж, която отказа да коментира “спекулации”.

Бъдещето на Бърнанке е предмет на спекулации, откакто в средата на месеца Обама заяви, че президентът на УФР е свършил изключителна работа, но е останал на поста доста по-дълго отколкото искал и се предвиждало да остане.

Петдесет и девет годишният Бърнанке е виден университетски преподавател, признат специалист по кризата от 30-те години на миналия век. През 2006 г. президентът Джордж Буш го назначи начело на УФР, а през 2010 г. Барак Обама го назначи с втори мандат, припомня Франс прес.

Дори да напусне председателското място в централната банка на САЩ, 14-ият й президент ще остане член на нейния Управителен съвет до 2020 г. Сред най-споменаваните имена за негов приемник е настоящата вицепрезидентка на УФР Джанет Йелън, посочва “Уолстрийт джърнъл”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване