07/01/13 13:32
(http://www.klassa.bg/)

Pioneer Investments: Сега най-атрактивни са корпоративните ценни книжа


Към момента най-атрактивни са корпоративните ценни книжа, които носят по-висока доходност. Това каза пред журналисти от София Петр Зайц, старши портфолио мениджър „Акции на развиващи се пазари” в инвестиционния фонд Pioneer Investments“, собственост на „УниКредит“. Той посочи, че развиващите се пазари са двигатели на икономическия растеж и това прави облигациите в страни от периферията на Европа предпочитани от инвеститорите - „въпросът е обаче дали този растеж ще се задържи“. Развиващите се пазари в Европа, на които Pioneer Investments инвестира, представляват много добра комбинация от силните страни на различни държави - ръст на икономиката и потреблението в Русия, Турция и Полша, стабилността на страни като Чехия и Полша, добра оценка за Русия и Унгария, обясни Зайц.

Той даде също и САЩ като положителен пример за страна, в която възстановяването на финансовите пазари вече е започнало. Сега там 10-годишните облигации носят доходност от 1.5-1.8%. А според проучване близо две трети от американските компании в чужбина обмислят връщане на производството си отново в САЩ. Според Петр Зайц, икономическият ръст ще се възстанови по-бавно в страните, чиито икономики са базирани на услугите - като Испания, Гърция, Исландия и Ирландия.

За разлика от преди няколко години, сега т.нар. развиващи се пазари са насочени към увеличение на вътрешното потребление и благосъстоянието на населението, а не толкова към износ на стоки. Но същевременно има големи разлики между различните пазари, отрасли, компании и съответно акции, уточни Зайц.

Смята се, че Русия е най-големият износител на борсово търгувани стоки. Същевременно акциите на руските компании са най-подценени като цяло, сочат данните на Pioneer Investments. Така например през 2008 г. руският пазар на акции е имал спад с около 50-55%. Докато сега сащите борсово търгувани компании имат приходи с 30-35% по-големи от 2008 г.

Относно състоянието на българската икономика Зайц коментира, че „ръстът, към който се стреми българската икономика, трябва да бъде балансиран – да се разчита както на експортно ориентираните сектори, така и на вътрешното потребление. Потребителското търсене ще бъде подкрепено от нарастващите разходи и ниските нива на задлъжнялост“, каза още Зайц. Той смята, че България - също като Чехия, Словакия, Словения и др. държави, има проблем с ликвидността на капиталовия пазар, тъй като борсово търгуваните фирми не са големи.

Експертът изрази оптимизъм относно развитието на капиталовите пазари в света в следващите 2-3 години. Според него факторите, които подкрепят растежа, са нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ и възстановяването на цените на жилищата, което пък е сигнал за подобряване на благосъстоянието на домакинствата. Експертът от Pioneer очаква сред най-интересните за инвеститорите през следващите години да са борсово търгуваните стоки.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване