07/01/13 13:45
(http://www.klassa.bg/)

Джон Кери оправдава подслушването в международните отношения

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отговори на обвиненията, че САЩ са шпионирали офиси на свои съюзници, като обясни, че тези дейности „не са необичайни в международните отношения“, предаде Би Би Си. Той предупреди, че не знае истината за изтеклите в „Шпигел“ и „Гардиън“ информации от разкритията на Едуард Сноудън. Но добави, че „всяка страна в света предприема действия за защита на националната си сигурност, като всички видове информация спомагат за това“. Кери даде пресконференция в Бруней, където се провежда среща на АСЕАН (на снимката).
Франция, Гърция и Италия са били сред „мишените“ на американското шпиониране, пише британският в. „Гардиън“, като се позовава на секретните документи на Агенцията за национална сигурност, огласени от информатора Едуард Сноудън.
Преди това германското списание „Шпигел“ първо съобщи, че мисиите на ЕС във Вашингтон и в ООН в Ню Йорк са били подложени на електронно подслушване.
Европейската комисия се обърна официално към Вашингтон с молба да се даде отговор за истинността на появилите се в медиите информации. Комисията води в момента преговори за ново търговско споразумение ЕС-САЩ и някои политици от Франция и Германия поискаха те да бъдат замразени заради скандалните разкрития.
Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, цитиран от Би Би Си: Притеснява ме това, че САЩ се отнасят към Европа като към враг“.
Агенцията за национална сигурност на САЩ отговори, че американското правителство ще реагира на тези информации по дипломатически път.
От документа, датиращ от 2010 г. , с който разполага „Гардиън“, става ясно, че 38 посолства и чужди представителства са били включени в списъка с „цели“ на агенцията.
Операцията за подслушване на мисиите на ЕС в ООН е носела кодовото име Perdido.
Благодарение на „бръмбар“, поставен в апарата, който изпращал кодираните факсове от посолствата на ЕС, американските спецслужби , твърди „Гардиън“ са следели кореспонденцията на дипломатите с външните министерства в европейските страни.
Агентите на САЩ са можели да копират съдържанието на твърдите дискове на компютрите на офисите на ЕС.
В списъка с „цели“ са били включени и други съюзници на САЩ като Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция.
Партии на Зелените в Германия и Франция поискаха от своите правителства да дадат политическо убежище на Едуард Сноудън, предаде Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване