07/01/13 12:53
(http://www.klassa.bg/)

Пионерът на мантията – невидимка получи медал Нютон

Физикът Джон Пендри, който предложи идеята за мантия – невидимка, получи медал Нютон, най-високата награда на британския институт по физика, съобщи Би Би Си.



Наградата на професора от Лондонския имперски колеж е за приноса му в „науката за повърхността и фотониката“, но той е най-известен с работата си в областта на невидимия плащ и метаматериалите. Професор Пендри се прочу най-напред с идеята си извън областта на физиката за мантия – невидимка през 2006 г. Неговата концепция използва метаматериали, чиито свойства не се определят от химическия им състав, а от структурата им на най-микроскопично равнище, за да насочват светлината около даден обект, на практика превръщайки го в невидим. „Цялата идея бе вхъдновена от нещо много практично – консултирах компанията Marconi по много тривиален материал, който използваха, за да поглъща радар и който действаше много добре, но те не знаеха как работи. Разбирането и обяснението на неговото действие ме дведе до цяла съвсем нова област на изследвания“, заяви Пендри пред Би Би Си. Оттогава проучванията се разраснаха и идеите, изложени в за пръв път от него, стигнаха до приложения като акустично прикриване и предпазване на сгради от земетресения. Все пак намеците, че ще бъде изобретен неизбежно плащ в стил Хари Потър, може би са били неверни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване